Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle

Att förhindra mäns våld kräver kunskap om mäns biologi

Patrik Lindqvist Karlsson/Mostphotos
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Markus Heilig | 8 oktober 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 17 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Biomedicinsk forskning har på senare år avtäckt grundläggande biologiska skillnader mellan könen, med stora konsekvenser för hur olika medicinska åkommor behandlas. En jämlik vård tar hänsyn till biologiska könsskillnader. 

/ Likadant bör vetenskapliga insikter om skillnader mellan könen läggas till grund för samtalet om hur manlig aggressivitet och sexuella övergrepp ska kunna stävjas. Gängse genusteorier är tillämpliga i vissa fall, men leder ofta in i ideologiska återvändsgränder.

/ Könsskillnader hos människan är resultatet av hundratusentals år av evolution. Manlig aggressivitet och sexuella övergrepp har uppstått som en anpassning till människoartens livsbetingelser, och kan inte enbart förstås som ett utslag av kulturella mönster.

/ En nyckel för att möta problemet ligger sannolikt i att finna nya sätt att belöna manligt beteende utan att detta behöver uttryckas i aggressivitet. Det förutsätter att vi förstår och bejakar bakomliggande biologiska faktorer.

Att blunda för biologiska skillnader mellan könen är lika okunnigt som det är farligt. Och kostnaden bärs nästan helt av flickor och kvinnor, som invaggas i tron att könsroller är sociala konstruktioner. Det skriver Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet, och författare till boken Hon, han & hjärnan (Natur & Kultur Akademisk, 2018).

Våra två söner har aldrig behövt oroa sig för sexuellt våld när de är ute sent. Det gör våra två döttrar. Att behöva kasta ängsliga blickar över axeln och skynda på stegen på väg hem är en erfarenhet de delar med nästan alla andra kvinnor, och det är en orättvisa – en ofattbar, gruvlig orättvisa – som tycks bestå genom historien och i olika samhällen.

Varför existerar denna orättvisa? Varför kan inte våra döttrar leva i samma frihet som våra söner, trots att vi lever i världens, och kanske världshistoriens, mest jämställda samhälle?

Gängse genusteorier av den typ som fått stort genomslag i kulturlivet och massmedier ger ett svar: Könsskillnader i komplexa beteenden är sociala konstruktioner. De skulle kunna plockas isär och s

Läs mer Visa mindre