Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!

”Att diskutera kulturskillnader tycks vara tabu i Sverige”

Av Mark S. Weiner | 7 december 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Mark Weiner, professor i rättshistoria, är en världsauktoritet på hur klanbaserade samhällen fungerar. Bland annat har han skrivit standardverket ”the Rule of the Clan”.
Under ett års tid gästforskar han i Sverige – bland annat genom att åka med ambulanssjukvårdare ut till Sveriges särskilt utsatta områden. Syftet är att på nära håll studera mötet mellan den svenska sjukvårdens första linje och de nya invånare som ofta kommer från länder som följer klansamhällets logik.
– Något som förvånar mig är den utbredda oviljan hos många svenska intellektuella att diskutera sociala och kulturella skillnader mellan olika grupper. Det verkar närmast vara ett tabu, säger han.

Mark Weiner är vad många skulle kalla en typisk intellektuell amerikan: lite lågmäld, aningen mångordig men samtidigt med amerikanens förmåga att komma till tydliga poänger. Samtidigt är han en rätt otypisk professor. Eftersom han i hemlandet är volontär inom räddningstjänsten och har en grundläggande utbildning som ambulanssjukvårdare kan han åka med svenska ambulansförare ut på fältet. Detta gör han alltså som ett led i sin forskning om kulturella sk

Läs mer Visa mindre