Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Är vår beredskap verkligen god?

Bild från påskkravallerna då 300 poliser skadades. Foto: BARDELL ANDREAS/Aftonbladet/TT

Våra myndigheter har varit senfärdiga vid de senaste kriserna, men hur står det till hos oss medborgare? Vår vilja att hjälpa till vid kriser verkar god, men det finns även stora skillnader mellan olika grupper, skriver forskarna i statsvetenskap Sten Widmalm och Thomas Persson, båda verksamma vid Uppsala universitet.

Av Sten Widmalm och Thomas Persson | 5 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det blev ingen tid för andhämtning när två år av pandemi äntligen tycktes gå mot sitt slut. Coronakommissionen presenterade den 25 februari i år den sista rapporten i sin granskning av den svenska strategin, där det tydligt framgår att vi varit alltför oförberedda för det slags kris som coronaviruset förde med sig. Dagen innan påbörjade Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Trots att drygt tusen människor dött i strider i Ukraina varje år sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 kom det som en chock för många. Ända fram till invasionen var det inte ovanligt att beskriva hotet från Ryssland i konspirationsteoretiska termer. Kända forskare såväl som den militära underrättelsetjänsten gjorde felaktiga bedömningar av risken för ett krig.

Läs mer Visa mindre