Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Är extremvädret här?

När är vädret varmt, och när är det extremt varmt? Foto: Johan Nilsson/TT

Vi har upplevt en varm början på sommaren, men begreppet extremväder används ofta lite lättvindigt. Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meterologi, förklarar vad extremväder kan vara.

Av Lennart Bengtsson | 1 juli 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Det går knappast en dag utan att medierna rapporterar om extremväder. Förekommer det inte i Sverige så finns det någon annanstans i världen. Eftersom media har den globala uppvärmningen som huvudintresse blir det oftast värmeböljor, översvämningar och skogsbränder som förs fram. Föreställningen är att allt är värre än tidigare. I maj var värmen i Indien outhärdlig, liksom fjolårets ovanliga värmebölja i västra Kanada.

Katastrofala översvämningar inträffar nästan alltid någonstans i världen, nu senast i södra Kina. Det är fullt möjligt att ständigt finna extrema väderhändelser någonstans i världen. Så fungerar nämligen atmosfärdynamiken – och dramatiska väderhändelser har alltid existerat. Väderprognoserna har emellertid blivit tillförlitligare, vilket i kombination med vår tids avancerade varningsmöjligheter har lett till drastiska minskningar i förolyckade människor jämfört med tidigare.

Läs mer Visa mindre