Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Allt som inte tål satir är falskt

Den svenska flaggan bränns i Pakistan i augusti 2007 efter att en svensk tidning publicerat en teckning som ansågs kränka islam. FOTO: K.M. Chaudary /TT

Ett samhälle som präglas av humor, ironi, självkritik och inte minst kronjuvelen självironi är framgångsrikt, lyckligt och icke-neurotiskt, skriver sociologen Göran Adamson i en introduktion av den kanadensisk-libanesiske evolutionspsykologen Gad Saad.

Av Göran Adamson | 16 juni 2021
Göran Adamson är docent i sociologi. Han är aktuell med boken “Masochistic nationalism – multicultural self-hatred and the infatuation with the exotic” (Routledge, 2021).
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Vaclav Havels teaterpjäs Protest utspelar sig i Prag på 1970-talet. Dissidenten Vanek besöker den välbärgade Stanek som arbetar på tjeckisk TV och dövar sitt samvete genom att odla solrosor. De pratar om sitt land och om den kommunistiska regimen. Stanek skräder inte orden: ”Se som det har blivit alltsammans!” ”Mm…”, säger Vanek. ”Det äcklar mig, äcklar mig!” fortsätter Stanek. ”Vår nation styrs av avskum!” men när Vanek drar fram ett upprop för en fängslad komiker vill inte Stanek skriva under.

Pjäsen gör sig påmind när jag läser den kanadensisk-libanesiske evolutionspsykologen Gad Saads nya bok The parasitic mind. How infectious ideas are killing common sense (Regnery publishing, 2020). Gad Saad är på sätt och vis en kanadensisk Vanek, modig och utsatt. Å ena sidan har han en Youtubekanal som ses av miljoner (The Saad Truth), men å andra sidan ses han som ”kontroversiell”, och att Saad ännu inte fått en professur vid ett amerikanskt prestigeuniversitet talar väl för sig.

Läs mer Visa mindre