Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Politik |

Så få utländska brottslingar utvisas

Kumlaanstalten, Sveriges största fängelse. Foto Magnus Hallgren / TT

Väldigt få kriminella utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige utvisas. Har man släktanknytning – till exempel genom att tillhöra en ”klan” – ökar det chansen att få stanna, visar en granskning av journalisten Micael Kallin. Enligt BRÅ:s senaste data har andelen brottslingar som utvisats minskat. Lagen ska nu ändras, men riksdagspartierna är splittrade.

Av Micael Kallin | 30 september 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Var tredje person som är nyintagen i fängelse är utländsk medborgare.

Av de utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige och döms till fängelse utvisas endast 3 procent. Motsvarande siffra för icke folkbokförda utlänningar som döms till fängelse och utvisas är 25 procent.

Under 2000-talet utvisades flest år 2004, sedan dess har andelen utvisade sjunkit med cirka 40 procent.

Trots att praxis för utvisning (av icke-återfallsförbrytare) är att strafftiden ska vara fängelse i minst ett år, är den vanligaste strafftiden vid utvisning fängelse i 2 månader.

En majoritet av riksdagspartierna vill skärpa utlänningslagen, trots att den sannolikt aldrig varit mer restriktiv. I stället verkar det som om lagen om utvisning inte efterlevs i någon större utsträckning.

Var tredje person som döms till fängelse är utländsk medborgare. Dessa kan även dömas till utvisning, enligt utlänningslagen (2005:716).

Men för att en person ska kunna utvisas måste denne dömas till en svårare påföljd än böter, och det ska finnas en återfallsrisk eller att brottet är så allvarligt att domstolen anser att personen inte bör få stanna kvar. Som en allmän riktlinje i det senare fallet bör straffet normalt vara minst ett år för att det även ska kunna leda till utvisning (s.13; Nytt juridiskt arkiv, NJA, 2001 s. 464). Ett beslut om utvisning på grund av brott innehåller också ett förbud att

Läs mer Visa mindre