Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Alla vägar leder till välstånd

Resterna av en 2000-årig romersk väg i Andalusien i Spanien. Foto: Göran Gustafson /TT

En ny studie visar de enormt långsiktiga frukterna av vägbyggen. Vägarna i romarriket ledde till välstånd 2 000 år senare.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 28 november 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den industriella revolutionen byggdes delvis på järnvägar och bättre vägar. John Loudon McAdam skapade makadam, ett grovt grus, vilket var ett relativt billigt och effektivt sätt att göra vägar av. Även i romarriket byggdes många och långa vägar, allt som allt 80 000 kilometer. De byggdes dock inte främst av ekonomiska skäl, utan för att i första hand transportera trupper till olika delar av imperiet. Vid planering och bygge tog man inte mycket hänsyn till äldre vägnät eller befintliga byar eller samhällen.

Men när vägarna väl fanns på plats började de användas för handel – och de blev viktiga för den ekonomiska utvecklingen i medelhavsregionen under antiken. Och även idag, visar det sig nu enligt ny forskning.

Ola Olsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, är medförfattare till en studie som publicerats i Journal of comparative economics.

Läs mer Visa mindre