Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Kultur |

AI ger artister evigt liv

En digital tvilling? Vi lät AI-boten Dall-e göra en illustration av en cyberpunkig Kvartal-hare, i samma stil som illustratören Tomer Hanuka skulle ha gjort den.

Generativ AI kan vara det största i teknikväg som hänt kulturen sen, tja, boktryckarkonsten. Men om det var kaos när nedladdningstjänster som Napster dök upp vid millennieskiftet är det nog inget mot vad som väntar nu, skriver Ola Wong

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 22 april 2023
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Fame, I wanna live forever! För en generation tv-tittare på 1980-talet var tv-serien Fame om strävande dansare i New York för evigt förknippad med den textraden. Budskapet var att för att bli berömd krävs en jäkla massa svett och träning. Nu skapar utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, möjlighet för att vi i framtiden ska kunna se nya säsonger av Fame, och helt utan någon svett eller ansträngning från de idag grånade skådespelarna. Du har säkert redan sett hur AI kan göra konst, poesi och även musik. I veckan slog låten Heart on my sleeve ner som en bomb. Den låter som en ny låt av artisterna Drake och The Weeknd, men är gjord av en AI-bot.

Läs mer Visa mindre