Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Afrika riskerar coronakatastrof

Kvinna i Lagos, Nigeria, som försöker skydda sig mot coronaviruset med hjälp av ansiktsmask. Foto: Akintunde Akinleye/TT
Av Staffan  Bergström | 30 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Flera omständigheter gör att coronapandemin troligen kommer att utveckla sig i Afrika på ett sätt som avviker från det vi har sett i Asien och Europa, skriver Staffan Bergström, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han är nyss hemkommen från Tanzania som nyligen hade sina första fall av covid-19.

Mycket tyder på att coronaviruset även kommer att drabba den afrikanska kontinenten. I nuläget är hundratals människor smittade i länder som Egypten, Algeriet och Sydafrika, och människor har redan dött i bland annat Nigeria, Tunisien och Ghana.

Afrikanska länder har generellt mycket svaga hälsosystem och kan räkna med stora svårigheter med att få genomslag för informationskampanjer om prevention av smittspridning och om fundamentala hygienåtgärder.

Kontinenten har även en mycket ung befolkning – i vissa länder är halva befolkningen under 15 år. Det kommer troligen att innebära en betydligt lägre omedelbar infektionsrelaterad dödlighet än i

Läs mer Visa mindre