Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

AfD kampanjar på Tiktok när unga tyskar får rösta i EU-valet

AfD:s ledande EU-kandidat Maximilian Krah ger både politiska råd och kärleksråd på Tiktok. Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/TT/AP.

Förra året sänktes rösträttsåldern från 18 till 16 år i Tyskland. Nu går det högerradikala partiet AfD:s valkampanj viralt på Tiktok inför valet till Europaparlamentet.

Av Isabel Wedholm | 5 mars 2024
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

I det kommande EU-valet i juni kommer tyska 16- och 17-åringar att få rösta för första gången. Detta efter att rösträttsåldern för val till Europaparlamentet sänktes förra året. Nu har det högerradikala partiet Alternative für Deutschland (AfD) tagit sin valkampanj till plattformen Tiktok för att locka de unga väljarna, rapporterar Deutsche Welle.1

Flera partier satsar nu på olika former av utbildningsinsatser för att förbereda de unga tyskarna inför valet. Men eftersom många unga vänder sig till sociala medieplattformar för att inhämta information, har AfD fokuserat på att utnyttja dem. AfD:s ledande EU-kandidat Maximilian Krah ger inte endast politiska råd på Tiktok han ger även kärleksråd till unga män i sina videor, som har fått upp till en miljon visningar.

– Riktiga män är högerorienterade, riktiga män har ideal, riktiga män är patrioter. Då får du en flickvän, säger han i en video.

Denna strategi gör att Tiktok-videor av AfD når ut till cirka tio gånger fler tittare än videor som publiceras av andra partier, enligt en analys av den politiske konsulten Johannes Hillje. Dessutom tror utbildningsexperten Klaus Hurrelmann att det finns goda chanser för AfD inför valet – som just nu är näst störst i opinionsundersökningarna.

EU bestämmer inte rösträttsåldern

Till skillnad från i Tyskland är rösträttsåldern i Sverige 18 år i Europaparlamentsvalet. Men också i Belgien, Österrike och Malta är 16-åringar röstberättigade i årets val. Medlemsländerna bestämmer själva om rösträttsåldern ska vara 16, 17 eller 18 år, vilket är skälet till att åldern för rösträtt är olika i olika länder.2

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.dw.com/en/eu-elections-will-young-german-voters-boost-far-right-afd/a-68411584
  2. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2023/749767/EPRS_ATA(2023)749767_EN.pdf
Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.