Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Kultur |

Aborträtten hotas även från vänster

Demonstration för en ny könstillhörighetslag arrangerad av RFSL och RFSL Ungdom på Medborgarplatsen i Stockholm 2019. Nu har regeringen presenterat sitt lagförslag. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Hotet mot kvinnors reproduktiva rättigheter kommer idag inte bara från konservativt religiösa och nationalistiska krafter – utan också från det som vissa uppfattar som modern progressiv politik. Regeringens förslag om ny könstillhörighetslag är ett sådant exempel, menar statsvetaren Tanja Olsson Blandy.

 

Av Tanja  Olsson Blandy | 20 augusti 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Upphävandet av den nationella rätten till abort i USA har i vissa svenska medier beskrivits som exceptionell för just USA och som ett resultat av en välorganiserad konservativ minoritet i Högsta domstolen. Men zoomar man ut från det snäva perspektivet ser man att hotet mot kvinnors rättigheter inte bara kommer från religiösa konservativa eller nationalistiska krafter. Det kommer även från det som vanligtvis brukar beskrivas som en modern och progressiv utveckling. Utsuddandet av kvinnor, både i USA och i Sverige, visar på riskerna med att utforma en politik som grundar sig på en ideologi och inte på fakta och verkligheten.

Läs mer Visa mindre