Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Abortmotståndare på italienska mödravårdscentraler

Italiens premiärminister Giorgia Melonis högernationalistiska parti, Italiens bröder, lade fram förslaget om lagändringen. Foto: Andrew Medichini/TT/AP

I går gav Italiens senat grönt ljus till att ge abortmotståndare tillträde till mödravårdscentraler. Nu beskriver oppositionen detta som en attack mot kvinnors rättigheter.

Av Isabel Wedholm | 24 april 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Den italienska senaten har godkänt en lagändring som tillåter antiabortaktivister att plädera för sin sak på mottagningar för mödrarådgivning. Detta är en omformulering av landets abortlag från 1978 – känd som lag 194 – som tidigare innehöll bestämmelser för att skydda och stödja moderskap. Förslaget lades fram av premiärministern Giorgia Melonis högernationalistiska parti Italiens bröder. Nu fruktar oppositionen att landet går i liknande riktning som USA, där delstater begränsar tillgången till abort, rapporterar AP News.1

Under Melonis segerrika valkampanj 2022 lovade hon att inte ändra den 46 år gamla lagen. Enligt Melonis sittande regering innebär lagändringen en ökad möjlighet till eftertanke för kvinnor innan de slutgiltigt fattar ett beslut om sin graviditet. Men oppositionspartierna beskriver detta som en attack mot aborträttigheterna, och menar att de har varnat för att detta skulle inträffa.

– Regeringen borde inse att den hela tiden säger att den absolut inte vill bojkotta eller röra lag 194. Men sanningen är att högern motsätter sig kvinnors val när det gäller moderskap, sexualitet och abort, säger Cecilia D’Elia från Demokratiska partiet.

Svår tillgång till abort

Italien tillåter abort under de första 12 veckorna av graviditeten, men även senare om kvinnans hälsa eller liv är i fara. Men det har blivit allt svårare att få tillgång till säkra operationer då mer än 60 procent av landets gynekologer vägrar att utföra aborter, skriver The New York Times.2 Det leder i sin tur till att kvinnor blir tvungna att resa långt för att kunna avbryta en graviditet. Dessutom har flera regioner begränsat tillgången till abortpiller.

Under en konferens i går sa Elly Schlein, sekreterare för Demokratiska partiet, att landet måste säkerställa en obligatorisk andel läkare som är villiga att utföra aborter. ”Annars finns dessa rättigheter enbart kvar på papper”, menar Schlein. 

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://apnews.com/article/italy-abortion-meloni-de7f4d2af81cf94ecf1d8cde5802fcec
  2. https://www.nytimes.com/2024/04/23/world/europe/italy-abortion-law-meloni.html?campaign_id=51&emc=edit_mbe_20240424&instance_id=121364&nl=morning-briefing%3A-europe-edition&regi_id=173351473&segment_id=164622&te=1&user_id=f91bbd8520a1db38ec9bc38a3cca617b

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.