Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

6 frågor för att låsa upp politiken

8 partiledare och elefanten i rummet. Foto Simon Legner/Wikimedia Commons.
Av Widar Andersson | 2 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Svensk politik har gått i baklås, och ingen vet hur landet ska styras efter valet. Samtidigt ökar misstroendet mot partiväsendet – på goda grunder. Det är nu upp till väljarna att ställa frågor som bringar ordning i situationen, konstaterar Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet (S). 

Sverige har sedan lång tid tillbaka skördat sina lagrar som en rationell, framstegsvänlig och tämligen centralstyrd stat. Men nu är det stökigt i kontrollrummet. Den gamla ordningen för hur landet ska styras är över. Det gamla maktpartiet Socialdemokraterna upplever stadig nedgång och det möjligen nya maktpartiet Sverigedemokraterna upplever stadig uppgång. Hur ska det bli? Vilka ska bestämma? Och vad kan vi göra åt saken?

Vi vacklar inte på ruinens brant och vi är ingen korrupt bananrepublik. Men oförmågan att på allvar ta itu med tunga samhällsproblem inom utbildningen, invandringen och på arbets- och bostadsmarknaderna är allvarlig.

Politiken har fler dimensioner i ett land som Sverige, där medborgarna i flera avgörande frågor har lagt sitt öde i politikens händer. Stora delar av sparandet för sjukdo

Läs mer Visa mindre