Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner

Det är inte förvånande att integrationen av lågutbildade med utomeuropeiskt ursprung fungerat dåligt i Sverige. De höga minimilönerna har slagit ut jobb med låga kvalifikationskrav, skriver Per Skedinger. Foto: Maskot/TT

Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.

Av Per Skedinger | 10 december 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 4 minSkärmläsarvänlig
I korthet
I dag den 10 december tilldelas David Card och två andra forskare Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Card har bidragit till metodutvecklingen inom empirisk arbetsmarknadsforskning genom att utnyttja så kallade naturliga experiment för att studera hur olika grupper påverkas av policyförändringar.

Detta har lämnat fältet öppet för feltolkningar av forskningen.

Ett av Cards forskningsresultat om den amerikanska arbetsmarknaden, det som visat att minimilöner inte sänker sysselsättningen, är dock inte överförbart till svenska förhållanden. Med få undantag¹ har den mediala rapporteringen och mycket av debatten om Cards minimilöneforskning förbisett detta faktum. I till exempel en ledare i Arbetsvärlden, påstås – utan belägg – att det på grund av Cards forskning råder konsensus om att höga löner har små effekter på arbetslösheten och att de som vill sänka de svenska minimilönerna därför är ute i ogjort väder.² ”Höjd minimilön ger inte färre jobb” var rubriken i Målarnas facktidning för ett par veckor sedan.³ Och alldeles nyligen skrev Forskning & Framsteg att arbetslösheten ”inte nödvändigtvis” ökar med höjda minimilöner.4 Ingenstans nämns att Cards resultat från USA inte kan överföras till Sverige.

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Jämförde delstater

Genom att använda ett naturligt experiment belyste Card tillsammans med framlidne kollegan Alan B. Krueger frågan om minimilönernas effekter på sysselsättningen på ett nytt sätt i en artikel som publicerades 1994.5 De studerade hur en höjning av minimilönen i en amerikansk delstat, New Jersey, påverkade sysselsättningen i snabbmatsrestauranger i jämförelse med en kontrollgrupp av restauranganställda i en närliggande delstat, Pennsylvania, som inte höjt minimilönen. Card och Krueger fann, till skillnad från många tidigare studier, att den höjda minimilönen inte sänkte sysselsättningen. Deras resultat fick mycket stor uppmärksamhet och har debatterats flitigt bland ekonomer.

Läs mer Visa mindre