Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Samhälle |

Äldre i jobb är en fråga om attityder

Det är ovanligt med Hollywoodfilmer om äldre på arbetsmarknaden. Men i The Intern spelar Robert de Niro en pensionär som blir senior praktikant på ett företag med idel ungdomar. Foto: Warner Bros. Picture – © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. och Ratpac-Dune Entertainment LLC.
  • Det institutionella systemet  är redan på plats för att äldre ska kunna vara kvar på arbetsmarknaden, men attityder och fördomar sätter käppar i hjulen. Forskning visar att det börjar redan vid 40.
Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Elisabeth Precht | 6 maj 2021
Elisabeth Precht är journalist och vikarierande redaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

 Ålder är sedan 2009 en diskrimineringsgrund inom arbetslivet.

Samhället intresserar sig för äldres deltagande på arbetsmarknaden, dels för att färre förvärvsarbetande ska försörja fler äldre, dels på grund av den stora kompetensbrist inom vissa yrken.

Större delen av det institutionella systemet är redan på plats för att äldre ska kunna vara kvar på arbetsmarknaden. Och äldres hälsa har förbättrats avsevärt.

I dag är närmare 19 procent av alla i åldern 65 till 74 år sysselsatta på arbetsmarknaden – del- eller heltid.

Nu är det frågan om våra attityder. Och forskning visar att redan från 40 års ålder minskar chanserna på arbetsmarknaden.

Det räcker inte att äldre ska vilja jobba kvar efter 65. Arbetsgivare måste vara villiga att anställa äldre arbetskraft.

Chefers och rekryterares ålder är viktig för äldres möjligheter att få jobb. Äldre politiker är centrala för hur lagar och regler utformas.

En ung kvinna svarade när jag ringde rekryteringsfirman som hade annonserat om ett jobb jag trodde skulle passa mig. Hon var vänlig, men förklarade att jag inte kunde komma i fråga för tjänsten eftersom man (oklart om det var företaget eller rekryteringsfirman) sökte ”någon som nyligen är klar med sin utbildning”. Och så var samtalet slut. Med mina 59 år i bagaget var jobbet utan tvivel utom räckhåll. Oberoende av erfarenheter och färdigheter.

Ålder är sedan 2009 en diskrimineringsgrund inom arbetslivet. Cirka 180 av knappt 500 tips och klagomål som under 2020 inkom till Diskrimineringsombudsmannen och rör ålder, handlar om diskriminering på arbetsmarknaden. Av samtliga grunder för diskriminering var ålder den tredje vanligaste efter etnisk tillhörighet och kön.

Det råder ingen tvekan om att samhället och politiken intresserar sig för äldres deltagande på arbetsmarknaden. Det finns en uppsjö av studier, rapporter, utredningar och organisationer som bevis för detta. I många av dessa söks svar på frågan hur fler ska kunna förmås att jobba vidare efter 65 års ålder. Skälet till detta är dels att färre förvärvsarbetande ska försörja fler äldre, dels den stora kompetensbrist som råder inom exempelvis hälso- och sjukvården samt läraryrket.¹

Läs mer Visa mindre