Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Politik |

Vänsterpartiets mörka historia förnekas nu som då

Då det begav sig: Sovjetunionens Stockholmsambassadör hälsar på Svenska Kommunistpartiets ordförande C-H Hermansson vid mottagning på ambassaden den 7 juli 1967. Foto: TT.

Förståeligt nog har många upprörts av att Stefan Löfven säger sig aldrig ha uppfattat att VPK inte stått upp för demokratin. Men, skriver Magnus Utvik som tidigare själv varit vänsterpartist, inget annat svenskt riksdagsparti har ett lika mörkt förflutet som VPK.

Av Magnus Utvik | 7 april 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 9 min
I korthet

Många har upprörts av att Statsminister Stefan Löfvens uttalat att han aldrig uppfattat att VPK (från 1990 V) inte stått upp för demokratin.

Det var väntat, skriver Magnus Utvik. Inget annat svenskt riksdagsparti har ett lika mörkt förflutet.

Vänsterpartiet och Ung Vänster har ända sedan Berlinmurens fall använt två taktiker i debatten om partiets förflutna. Motattack eller total tystnad.

Aron Etzler, idag partisekreterare V, menar att vänstern inte har något att skämmas för. Det har däremot kapitalismens anhängare som enligt honom bedriver en kampanj mot socialismen/kommunismen.

När Magnus Utvik i en debattartikel 2021 skrev att  kommunismen fortfarande är V:s vision möttes detta med nästan total tystnad.

Medlemmarna i Ung Vänster är nästa generations vänsterpartister. Men Ung Vänsters ordförande, Ava Rudberg, sa 2021: ”Vårt förbund vilar på en stolt historia […]. I snart 120 år har det här förbundet verkat för arbetarrörelsens rättigheter, för socialism och solidaritet.”

VPK:s historia är unik.

Statsminister Stefan Löfvens uttalande om att han aldrig uppfattat att Vänsterpartiet kommunisterna (VPK; från 1990 Vänsterpartiet, V) inte stod upp för demokratin, har upprört politiskt intresserade människor från höger till vänster. Det var väntat. VPK:s historia är unik. Inget annat svenskt riksdagsparti har ett lika mörkt förflutet. Det handlar om stöd till diktatorer som Lenin, Stalin, Mao, Castro, Honecker, Ceausescu och fyrtio års svek mot demokratirörelserna i de totalitära socialistiska staterna i östra Europa. Lika väntat som att debatten skulle blossa upp igen var det att någon från Vänsterpartiet skulle försöka flytta fokus från partiets historia till något helt annat. I detta fall blev det Jonas Sjöstedt som ryckte ut:

”Jag ser att man många till höger idag hetsar upp sig över denna intervju där statsministern helt korrekt försvarar S dåvarande samarbete med VPK. Högerns upprördhet handlar nog mest om att de behöver rya lite för att kunna samarbeta med rasisterna i SD”, skriver Sjöstedt på Twitter den 30 mars.

… kommunismen är ett gammalt trött spöke som endast orkar ta sig fram tack vare borgerliga skribenter.

I Dagens Arena dagen därpå upprepar Jonas Sjöstedt sitt påstående och lägger till att kommunismen är ett gammalt trött spöke som endast orkar ta sig fram tack vare borgerliga skribenter.¹ Som om det inte finns både vänstersinnade och socialdemokrater, som undertecknad, som framhåller Vänsterpartiets svek mot fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen och demokratiuppropet Charta 77 i dåvarande Tjeckoslovakien.

Läs mer Visa mindre