Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Pandemin är en perfekt kris att exploatera

Kinas utrikesminister Wang Yi och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov träffades för samtal den 22 mars 2021. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service/TT.

Pandemin är en spelbricka på storpolitikens maktbord. Ryssland och Kina har till och med vidarebefordrat varandras desinformation, skriver Patrik Oksanen. När information saknas eller är osäker söker vi människor berättelser som fyller luckorna, något som Moskva och Peking gärna hjälper till med.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Patrik Oksanen | 24 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet

För att skapa oro sprids sedan ett år tillbaka desinformation om covid-19. Nu senast misstänkliggörs framför allt vaccin från Pfizer och Astra Zeneca.

Pandemin är en spelbricka på storpolitikens maktbord. Kina och Ryssland agerar för att undergräva den internationella regelbaserade ordningen och splittra västliga demokratier.

Väst håller fast vid den regelbaserade liberala ordningen som bygger på multilaterala lösningar. Kanske denna världsordning nu fått sin sista chans med Biden som USA:s president?

Ryssland främjar ett ekosystem med desinformation och propaganda som olika aktörer förstärker. Ryssland och Kina har till och med vidarebefordrat varandras desinformation.

De fysiska effekterna av desinformationen är omfattande. Minst 140 5G-master har attackerats i Europa.

En pandemi är en perfekt kris att exploatera. När information saknas eller är osäker söker vi människor berättelser som fyller luckorna, något som Moskva och Peking gärna hjälper till med.

 

Överlägsen skicklighet består i att bryta fiendens motstånd utan att strida.
Sun Tzu (544–496 f.Kr.)

9 december 2020

Den pensionerade professorn från Högskolan i Gävle, en gång flykting från Chile, sitter i sitt hem i Italien och tittar bekymrat in i kameran i ryska statskanalen RT. Det handlar om Pfizers vaccin och att sex personer har dött under testerna. Det bekymrade ”tv-ankaret” frågar om det inte är väl sent, eftersom vaccinet redan används. Svaret från professorn är lika bekymrat: ”Självklart är det så, men bristen på transparens är ännu värre…”

Samtalet pågår i nästan sju minuter. Men en sak berättas inte. Att av de sex dödsfallen var fyra i testgruppen som tog placebo. Två andra personer dog av orsaker som inte är kopplade till vaccinet.

När uppdraget är att skapa oro passar inte fakta in.

Den pensionerade professorn har gjort sådana här informationsinsatser åt Ryssland tidigare, som smutskastning av de Vita hjälmarna i Syrien och påståenden att Assads kemgasattacker inte har hänt.

Sedan ett år tillbaka är det covid-19 som gäller, och nu senast framför allt att misstänkliggöra vaccin från Pfizer och Astra Zeneca. Genom twittrande, krönikor i RT och medverkande i tv sprids även budskap som att Sveriges agerande är oförlåtligt grymt och att Sputnikvaccinet är ett offer för ett kallt krig mot mänskligheten som förs från de medicinska storföretagen.

Läs mer Visa mindre