Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Nya kyska kvinnoidealet ett nederlag för feminismen

När p-pillret kom ut på marknaden i USA 1960 utlöstes en sexuell revolution. I Sverige godkände Medicinalstyrelsen bruket av p-piller 1964. Foto: Jonny Graan/TT.

Det uppblommande intresset för avhållsamhet som ideal visar att den svenska kvinnorörelsen aldrig riktigt har kommit över sin svarta och dömande syn på kvinnan som driftsvarelse. Den korta period då ”den svenska synden” blev ett varumärke var ett undantag, skriver Ulrika Kärnborg.

Av Ulrika Kärnborg | 18 januari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Det knapplösa Tinder-sexets era verkar gå mot sitt slut. Under hösten har debatten om avhållsamhet rasat på svenska kultursidor. Ett par år efter metoo-vågen söker sig många yngre feminister tillbaka till ett förmodernt kyskhetsideal, fjärran från dagens konsumistiska praktiker.

Konservativt sexuellt kontrakt

”När ska myten om en konsekvenslöst utlevande sexualitet som självklart progressiv och frigörande slutligen dö”, frågar sig Saga Cavallin i en uppmärksammad artikel på Expressens kultursida (14/10 2020), och spådde att den yngre generationen är på god väg mot att förhandla fram ett nytt, konservativt sexuellt kontrakt. I SvD (17/10 2020) tog Josefin Holmström ett bittert avsked av sex genom att gråta över ”kanske-männen”, de som vill ligga men aldrig vågar ta steget och älska fullt ut.

Läs mer Visa mindre