Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Starkare svenskt försvar motverkar trumpism

Stefan Löfven tar emot Joe Biden 2016. Biden förklarade att Sverige ”är okränkbart territorium”. Svenskarna kan förverkliga dessa ord genom att fullfölja den påbörjade utvecklingen av sitt försvar, skriver Mark S Weiner. Foto: Anders Wiklund/TT.

Mark S Weiner skriver om Europas kontra USA:s försvarsvilja och hur avgående president Trump uppmuntrat amerikansk ilska över Europas egoistiska ”tonårsinställning” till sitt militära försvar. Weiner menar att Sverige, genom att stärka försvaret, kan underminera en av trumpismens drivkrafter.

Av Mark S. Weiner | 13 januari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Man får lätt intryck att Europa, när det gäller det egna försvaret, skulle försöka hålla ut en eller två dagar i väntan på att vi amerikaner ska anlända. Samtidigt har européer ständigt utstrålat en självgod anti-amerikanism.

Denna inställning till försvaret var central i uppkomsten av Trumpism. Trump uppmuntrade den sjudande ilskan över Europas egoistiska hållning till sitt eget försvar.

Norge men även Finland och Danmark gör mycket för nordiskt och transatlantiskt försvar. Måhända är även Sverige på väg i rätt riktning.

Positiva signaler är: det nya strategidokumentet för Arktis  som inkluderar säkerhetsfrågor (för första gången); det senaste tri-laterala avtalet om försvarssamarbete mellan Sverige, Norge och Finland. Kanske kan detta samarbete ge politiskt avtryck i Sverige?

Genom att ta större ansvar för sitt eget försvar kan Sverige göra en viktig insats och konkret bidra till utformningen av en bättre amerikansk politik.

Allt sedan valet i november har mina demokratiska vänner och jag firat Joe Bidens seger. Vårt goda humör har dock dämpats betydligt av Trump-administrationens vanhedrande epilog – en fruktansvärd avslutning för USA men också för demokratin i världen. Men trots detta har vi tillåtit oss själva att fira, med ett, två eller tre glas, och se framåt. Vi vann. Vi vann tack vare outtröttligt politiskt arbete på fältet.

Mitt i denna glädjeyra och känsla av lättnad går mina tankar emellanåt till Sverige. När jag korkar upp ännu en flaska tänker jag på alla de bra saker som min fru och jag njöt av under vårt år där, 2018, och på alla de vänliga människor vi träffade. Lussekatterna, ärtsoppan, björkskogen. Vänner som samlades runt bordet och sjöng sånger i roliga hattar. Men mest tänker jag på svensk försvarspolitik, i förhållande till USA.

Besatt av försvarspolitik

Det är sådan jag är – som besatt. Min åsikt är att om en flaska vin är bra för något så är det för att krypa upp i soffan framför en brasa tillsammans med min fru och diskutera strategin för Sveriges nästa generation av stridsflygplan.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.