Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Cortado

Vapenstöd, Gandhi-fängslande och 550 spermadonationer

Utåt råder samstämmighet bland EU-länderna om vapenleveranserna till Ukraina – men bakom kulisserna anklagas Estland för att dra ekonomisk vinning av dem.

Dessutom i dagens Cortado: Förmögna kineser flyttar pengarna till Singapore, en AI anklagas för att ha uppmuntrat självmord, och en nederländsk man kan vara biologisk pappa till 550 barn.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Kvartals Cortado är en koncentrerad dos av världen varje vardag, serverad som text och podd kl. 16.30 – ofta med nyheter som svenska medier inte uppmärksammar.

Irritation i EU: Estland drar fördelar av kriget 

EU-länder som stöttar Ukraina med vapen ersätts ekonomiskt genom en gemensam fond vid namn European Peace Facility (EPF). Officiellt har medlemsländerna hyllat fonden som ett tecken på solidaritet, men bakom kulisserna har spänningarna ökat. Estland pekas särskilt ut.

– De skickar sina restlager till Ukraina och köper helt ny materiel till sig själva, finansierat med EU-pengar, säger en anonym diplomat till Politico.1

Alla länder har samma ersättningsgrad för de vapen som skickas: omkring 84 procent. Vad EU-länderna däremot inte kommit överens om är hur priset på utrustningen ska beräknas. I stället har varje land sina egna beräkningsmetoder. Sekretessbelagda uppgifter från EU:s utrikes- och försvarsavdelning (EEAS) visar att sex länder har beräknat sina ersättningskrav baserat på inköpspriset för ny materiel, snarare än på det faktiska värdet av vad de har skickat till Ukraina. Dessa länder inkluderar, utöver Estland, också Finland, Lettland, Litauen, Frankrike och Sverige.

Stridsvagnar visas upp i Tallinn på Estlands nationaldag 24 februari i år. Foto: Pavel Golovkin/TT/AP.

Flera diplomater i EU bekräftar för Politico att irritationen, särskilt mot Estland, är påtaglig. En av dem förklarar:

– Till exempel har de skickat Strelas [gamla sovjetiska axelavfyrade mark-till-luft-missiler] till Ukraina, men krävt ersättning för moderna Stingers, som naturligtvis har mer kapacitet och kräver ett mycket högre pris. Det är också därför Estlands militära stöd verkar vara så mycket högre per capita än andra länders i den statistik som alla citerar.

… samtidigt i Europa:

  • Kvinnor i Berlin kommer inom kort att kunna bada topless vid offentliga simbassänger, meddelar stadens myndigheter. Beskedet kommer efter flera incidenter där kvinnor vägrat täcka sin överkropp. I mer än ett sekel har Tyskland värnat sin Freikörperkultur, översatt: ”fri kroppskultur”.2
  • Påve Franciskus vill sända ett budskap om hopp och fred till rymden. Den 10 juni ska Vatikanen, i samarbete med den italienska rymdorganisationen ASI och National Research Council ta påvens ord till nya höjder. En minnesvärd predikan från 2020 har redan valts ut.3
  • Norge tilldelar Georgiens förre president Mikheil Saakashvili, för närvarande fängslad och misstänkt förgiftad av ryska agenter, Sjur Lindebraekke-priset för främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati. Tilldelningen ses inte med blida ögon av Georgiens nuvarande premiärminister Irakli Garibashvili. Han kallade priset en ”förolämpning” och ”nästan samma sak som om något land gav den norske terroristen Anders Behring Breivik ett pris”, rapporterar tidningen Agenda.4

Singapore är landet dit många rika kineser har begett sig. Foto: Yong Teck Lim/TT/AP.

”Asiens Schweiz” lockar förmögna kineser 

Innan Bao Fan, en av Kinas mest kända investeringsbankirer, försvann i mitten av februari ska han ha planerat ett privat förmögenhetsförvaltningsbolag i Singapore för att säkra sin privata förmögenhet. Om det var han inte ensam. Pengar strömmar in från Kina till Singapore – eller ”Asiens Schweiz”, som landet också kallas. Staten, som av Economist Intelligence Unit utsetts till världens bästa plats att göra affärer på, har i åratal byggt upp ett rykte som en fristad för inflytelserika kineser, som försöker undkomma Xi Jinpings hårdare tag mot korruption. 

– Mina klienter har berättat för mig att det nuvarande politiska klimatet i Kina är mindre tolerant mot välbärgade människor jämfört med tidigare, och därför vill de få ut sina tillgångar, säger en arbetsledare på en stor internationell bank med filialer i Singapore till Al Jazeera.5

Köpare från det kinesiska fastlandet utgjorde nästan en fjärdedel av köparna till de 425 lyxhus som såldes i Singapore 2022. Samtidigt steg bostadspriserna i Singapore med 14 procent förra året, och hyresnivåerna så mycket som 33 procent – uppgångar som drivs på av det ökande antalet kineser. 

Hur länge Kina kommer tolerera kapitalflykten återstår att se. Yang Jiang, seniorforskare vid Danska institutet för internationella studier, tror att kinesiska myndigheter lär skärpa sina redan omfattande kapitalkontroller ytterligare om kapitalflykten fortsätter.

Den amerikanska bostadsmarknaden delas i två

Att USA är ett land med två bostadsmarknader har sällan varit lika tydligt som nu. Efter mer än två år med låga räntor och höjda priser över hela landet, reagerar bostadsmarknaderna nu på lokala faktorer som överkomliga priser, utbud och jobbtillväxt. Konsekvensen: I den östra delen av landet stiger priserna, i den västra sjunker de.  

– Detta mönster av geografiska skillnader är mycket ovanligt, kanske utan motstycke, säger Andy Walden, vice vd för företagsforskningsstrategi på Black Knight till Wall Street Journal.6

Marknaderna som faller allra mest just nu har länge tillhört några av USA:s dyraste. Mellan 2012 och 2020, när den tekniska boomen skapade tusentals jobb på västkusten, steg bostadspriserna i San Francisco med 112 procent, att jämföra med 58 procent nationellt. Nu faller de med över 10 procent – ett fall som väntas fortsätta. Samtidigt lockar den östra delen av USA fortfarande med nya företag, jobb och överkomliga bostadspriser. Det är en förklaring till varför Miamis bostadspriser förra året steg med 12 procent – mest i landet.

AI uppmanade man till självmord: ”Hade problem”

Att AI kan uppmuntra människor till självmord är ett ämne som just nu diskuteras i belgisk press.7 En chatbot, som kallas Eliza och har utvecklats av en amerikansk start-up, ska ha använts av en belgisk tvåbarnspappa sex veckor innan dennes självmord. Mannen ska ha mått mycket dåligt varpå AI:n Eliza ska ha uppmuntrat hans självmordstankar – bland annat genom att prata om döden och säga att de skulle kunna leva tillsammans i himlen. Mannen, som blivit allt mer upptagen av Eliza, ska ha sagt till anhöriga att han var suicidal efter att ha fått ”tecken” från henne.

Vd:n för det amerikanska företaget säger i ett svar att ”maskinen hade problem”. Arbete pågår nu för att åtgärda problemen och bättre skydda företagets mer än en miljon användare.

Rahul Gandhi anländer till domstolen som dömde honom till två års fängelse. Foto: TT/AP.

Vad händer med Indiens främsta oppositionsledare? 

Indiens oppositionsledare Rahul Gandhi dömdes förra veckan till två års fängelse efter att han 2019 hållit ett tal där han retoriskt frågat sig varför ”alla tjuvar har Modi som efternamn”. I fredags, dagen efter att domen offentliggjorts, meddelade parlamentet att Gandhi stängs av som parlamentsledamot – en konsekvens av det tvååriga fängelsestraffet.

Nu anklagas premiärminister Narendra Modi och hans parti BJP för att använda ärekränkningsbrottet för att tysta kritiker inför valet nästa år – något som inte ses med blida ögon av landets samlade opposition. Under fredagen hölls protester över hela landet och minst 14 oppositionspartier väckte talan i Högsta domstolen om att Modis regering missbrukar federala utredningsorgan. 

– Det finns en oro inom BJP för Rahul Gandhis ökade synlighet och han utgör ett direkt hot mot Modis regering, sade Pradip Bhattacharya, en kongresslagstiftare från delstaten Västbengalen till Al Jazeera.8

Rahul Gandhi, ättling till Indiens mest berömda politiska dynasti, har gång på gång öppet kritiserat premiärminister Modi. Det skedde bland annat i ett antal tal i Storbritannien, som fick partiet att blockera parlamentariska affärer och kräva att Gandhi skulle be om ursäkt för att ha förolämpat landet utomlands.

Flera beskriver samtidigt den senaste händelsen som en del i Indiens allt mer auktoritära styrning. Razzian mot BBC:s lokala kontor strax efter att nyhetskanalen sänt en dokumentär om Modis roll under upploppen i Gujarat 2002, är ett annat exempel. När Modi i år kallade upp Schweiz ambassadör i protest mot kritiska affischer som hade visats nära FN:s huvudkontor i Genève, ytterligare ett.

97

Det strejkas vilt i Europa. Tyskland, Frankrike och Storbritannien har alla skapat rubriker om massiva strejker de senaste månaderna – ändå toppar ingen av dessa länder listan över västvärldens mest strejkande länder. Det gör i stället Belgien, med i snitt 97 förlorade arbetsdagar mellan 2011 och 2020 per 1 000 anställda.9 Därefter kommer Frankrike (93), Kanada (79) och Finland (52). Sverige har enbart 2 förlorade arbetsdagar årligen per 1 000 anställda. Bara Schweiz har färre.

Spermadonator med 550 barn stäms av anhöriga

En man från Haag kan vara biologisk pappa till 550 barn. Enligt Euronews ska han ha varit spermadonator i såväl hemlandet Nederländerna som utomlands på minst 13 olika kliniker.10 Nu försöker myndigheterna sätta stopp för mannen efter att anhöriga stämt honom.

– Om jag hade vetat att han varit biologisk far till mer än hundra barn hade jag aldrig valt den här donatorn, sa en mamma som ligger bakom stämningen.

Mannen ska ha ljugit om hur många barn han är far till för att kunna fortsätta att donera sperma. Regelverket i Nederländerna säger att en person får ge sperma till maximalt tolv familjer för att undvika incest och skydda barnens mentala hälsa. I Sverige är motsvarande siffra sex familjer.

PROPAGANDAKOLLEN

En majoritet av världens befolkning lever i länder som är delvis eller helt ofria, där statskontrollerade och regimtrogna medier formar människors världsbild. Kvartals Cortado innehåller varje dag minst en notis från en sådan källa.

Folkets Dagblad: Kina och Brasilien gör motstånd när USA vill ha monopol

Brasilien blir en viktig partner för Kina i framtiden när USA vill undvika att länder som utvecklas ekonomiskt kommer ikapp dem. Det skriver det kinesiska kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad apropå en intervju med Brasiliens tidigare utrikesminister Celso Amorim som uttryckte en fortsatt vilja att investera i Kina.11 Till skillnad från USA, som ”vill monopolisera sina teknologiska fördelar” genom att förbjuda kinesisk teknologi, kommer samarbetet med Brasilien att fördjupas, skriver Folkets Dagblad.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/estonia-games-the-system-migration-vote-huawei-probe/
  2. https://www.theguardian.com/travel/2023/mar/25/berlin-welcomes-topless-female-swimmers-in-victory-for-activists
  3. https://www.spiegel.de/panorama/vatikan-botschaft-von-papst-franziskus-wird-per-rakete-ins-weltall-geschossen-a-540442f7-f0e4-456a-bae8-93eb0fea28e5
  4. https://agenda.ge/en/news/2023/1233
  5. https://www.aljazeera.com/economy/2023/3/27/chinas-rich-flee-crackdowns-for-asias-switzerland-singapore
  6. https://www.wsj.com/articles/home-prices-housing-market-trends-east-west-83c9eb56?mod=hp_lead_pos8
  7. https://www.telegraaf.nl/nieuws/50690714/ai-chatbot-overtuigde-jonge-belg-om-uit-het-leven-te-stappen
  8. https://www.aljazeera.com/news/2023/3/24/why-india-opposition-leader-rahul-gandhi-may-lose-parliament-seat
  9. https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/warn-streik-frueher-war-weniger-arbeitskampf-oder-a-e60a89bd-e0b2-47f3-af0c-d2d53b72425a
  10. https://www.euronews.com/2023/03/27/sperm-donor-alleged-to-have-fathered-550-children-faces-legal-action
  11. http://en.people.cn/n3/2023/0327/c90000-10227498.html

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.