”Faktum är att knappast någon fördom är så felaktig som den om dessa ungas bristande framtidstro”, skriver forskarna, som konstaterar att bara cirka 2 procent av de tillfrågade ungdomarna inte tror att de ska få det bra i framtiden.
”Optimismen går igen när de unga rapporterar sin framtidstro på olika specifika områden. (…) Nästan alla unga, oavsett bakgrund, tror att de kommer att ha ett jobb när de är 30 år, och de allra flesta tror också att de kommer att ha en god hälsa.”
Man kan notera att framtidstron är extra stark bland pojkar och i flera invandrargrupper. Andra generationens invandrare är mest positiva. Framtidstron är något lägre bland 19-åringar, men är överlag fortsatt stark.
Denna kanske lite förvånande bild styrks av SCB:s senaste årsbok, från 2014, där man kan hitta något äldre data om ungdomars syn på framtiden (s. 531). Där uppger 99–100 procent av tillfrågade 10–15 åringar att de håller med om påståendet: ”Jag tror att jag kommer att få det bra i framtiden”. Nästan lika många (runt 95–97 procent) var för övrigt nöjda med sig själva och sitt utseende.
Man kan notera att framtidstron är extra stark bland pojkar och i flera invandrargrupper.
Ytterligare – och nyare – data finns hos Ungdomsbarometern. En undersökning från i somras förstärker, och nyanserar, bilden. Där ställs frågan om man är hoppfull inför framtiden, vilket en majoritet (runt 50 procent) säger sig vara. Här syns dock en något större grupp oroliga än i de andra undersökningarna, men kriget i Ukraina har haft en viss påverkan på siffrorna, skrev Ungdomsbarometern i pressmeddelandet när rapporten släpptes.
Det finns helt säkert många unga som har ångest över framtiden. Men den stora bilden säger faktiskt något helt annat.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt