Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Generation Greta ser ljust på framtiden

Klimatmanifestation i Frankrike i september 2022. Foto: Alain Pitton/NurPhoto/Shutterstock/TT

Har klimatångesten dödat framtidstron hos de unga? Nej, flera studier ger en helt annan bild där den stora majoriteten ser positivt på framtiden.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Henrik Höjer | 1 november 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil Inlästa texterLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vad tänker unga om framtiden? Är det någon idé att läsa läxor om ändå jorden snart går under? Det är lätt att tro att klimatångest och pessimism dominerar bland de unga om man bara läser tidningarna. Men som tur är görs ändå undersökningar av hur ungdomarna ser på framtiden. I den nya forskningsrapporten Integration bland unga. En mångkulturell generation växer upp (Makadam 2022) av sociologerna Jan O. Jonsson, Carina Mood och George Treuter berörs bland annat framtidstro bland unga. De har genom enkäter undersökt 5 000 unga i dagens Sverige.

”Faktum är att knappast någon fördom är så felaktig som den om dessa ungas bristande framtidstro”, skriver forskarna, som konstaterar att bara cirka 2 procent av de tillfrågade ungdomarna inte tror att de ska få det bra i framtiden.

”Optimismen går igen när de unga rapporterar sin framtidstro på olika specifika områden. (…) Nästan alla unga, oavsett bakgrund, tror att de kommer att ha ett jobb när de är 30 år, och de allra flesta tror också att de kommer att ha en god hälsa.”

kvartal
Generell framtidstro vid 14 års ålder, uppdelat på bakgrund respektive kön. Andelen som instämmer i påståendet ”Jag kommer att få det bra i framtiden”. Källa: Integration bland unga (Makadam 2022), s 201.

Man kan notera att framtidstron är extra stark bland pojkar och i flera invandrargrupper. Andra generationens invandrare är mest positiva. Framtidstron är något lägre bland 19-åringar, men är överlag fortsatt stark.

Denna kanske lite förvånande bild styrks av SCB:s senaste årsbok, från 2014, där man kan hitta något äldre data om ungdomars syn på framtiden (s. 531). Där uppger 99–100 procent av tillfrågade 10–15 åringar att de håller med om påståendet: ”Jag tror att jag kommer att få det bra i framtiden”. Nästan lika många (runt 95–97 procent) var för övrigt nöjda med sig själva och sitt utseende.

Man kan notera att framtidstron är extra stark bland pojkar och i flera invandrargrupper.

Ytterligare – och nyare – data finns hos Ungdomsbarometern. En undersökning från i somras förstärker, och nyanserar, bilden. Där ställs frågan om man är hoppfull inför framtiden, vilket en majoritet (runt 50 procent) säger sig vara. Här syns dock en något större grupp oroliga än i de andra undersökningarna, men kriget i Ukraina har haft en viss påverkan på siffrorna, skrev Ungdomsbarometern i pressmeddelandet när rapporten släpptes.

Det finns helt säkert många unga som har ångest över framtiden. Men den stora bilden säger faktiskt något helt annat.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.