Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

Kvartal vänder blad

Idag inleds ett nytt kapitel i Kvartals sexåriga historia. Från och med nu finansieras vi på samma sätt som de flesta andra mediehus. En ytterligare nyhet är att Kvartal nu ägs och drivs av oss journalister.

Av Jörgen Huitfeldt | 25 oktober 2022
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det är nästan på dagen fem år sedan jag fattade ett ovanligt beslut genom att säga upp mig från mitt trygga jobb som programledare på Sveriges Radio för att i stället gå till Kvartal. Då var det en webbsida som drevs av en person på deltid, där produktionen uppgick till några texter i månaden. 

Men det fanns ändå något i de där, ofta ganska långa, texterna. Ett tilltal som gjorde mig säker på att detta var en idé med framtiden för sig. En genomgående oräddhet, såväl inför att vara obekväm som nyanserad.

Jag lämnade SR med en känsla av resignation inför det svenska medielandskapet. Allt blev hela tiden kortare, snabbare, mer präglat av flockmentalitet, stress och omotiverad känslosamhet. Och därmed inte sällan också mer korkat. I Kvartal såg jag en möjlighet att bidra till att förändra det och erbjuda ett alternativ.

Och när jag nu ser vad Kvartal har blivit får jag ibland nypa mig i armen. Med två av landets största och mest välrenommerade politikpoddar och en publiceringstakt på mellan fem och tio genomarbetade texter i veckan har vi erövrat en självklar och unik position i Mediesverige. Vi har numera en trogen publik på över 200 000 användare varje månad. Hela denna resa har gjorts möjlig genom att så många av er läsare och lyssnare har varit så generösa med större och mindre gåvor till verksamheten för att den ska kunna överleva och utvecklas. Utan er hade vi aldrig stått där vi står nu. Tack för allt!

Ett journalistägt mediehus tar form

Det för mig till de glada nyheter vi idag kan förmedla. Det senaste året har Kvartals journalistik firat fler och större framgångar än någonsinvilket är en av anledningarna till att vi nu är övertygade om att det är dags för nästa steg i Kvartals otroliga resa. Tillsammans med en av redaktionens journalister, Ludde Hellberg, har jag nu fått möjlighet att ta över och driva verksamheten vidare i bolagsform. För att klara övergången till en kommersiell verksamhet har vi tagit hjälp av en skara samhällsengagerade investerare, varav de flesta varit med och stöttat Kvartal sedan starten. Investerarna äger en mindre del av det nya bolaget, och vi är majoritetsägare. Något som ytterligare befäster vår ställning som en oberoende publicistisk aktör. Så har det alltid varit – och så kommer det att förbli.

Tack vare vår trogna och stadigt växande publik är vi nu i ett perfekt läge för att gå över till en ny modell.

Det långsiktiga målet med den satsning vi nu gör är att på riktigt utmana de rikstäckande mediernas dominans över det offentliga samtalet. Till min stora glädje har vi också kunnat hålla redaktionen intakt genom förändringen, alla de fantastiska medarbetare som byggt upp Kvartal är kvar. Och inte nog med det: Vi knyter också tre nya spännande journalister till oss. Läs mer om dem här

Tack vare vår trogna och stadigt växande publik är vi nu i ett perfekt läge för att gå över till en ny modell där prenumerationer, istället för gåvor, finansierar huvuddelen av vår journalistik. På så vis kan vi skaffa oss större och framför allt mer förutsägbara intäkter som gör det möjligt att planera framåt och tänka större. Med hjälp av dessa kommer vi successivt att kunna anställa fler medarbetare och skapa nya spännande format.

Tillsammans med vår tekniska partner Sesamy har vi jobbat dag och natt för att få ett fungerande prenumerationssystem på plats. Med hjälp av en lösning som Sesamy är specialiserade på kan vi även erbjuda er läsare och lyssnare möjlighet att köpa enskilda artiklar utan att prenumerera.

Denna förändring sker idag, den 25 oktober. Men precis som tidigare (eller kanske ännu mer nu) kommer inget av detta att vara möjligt utan er. Därför hoppas och tror vi förstås att ni som varit med oss hittills på resan kommer att bli prenumeranter i det nya Kvartal!

Vi vänder blad och uppdaterar sajten

En del av vårt innehåll kommer från och med idag att vara tillgängligt endast för prenumeranter medan annat, precis som tidigare, kommer att vara öppet för alla. En annan skillnad som du som Kvartalläsare och lyssnare kommer att märka är att annonser och sponsorsamarbeten blir en del av vår affärsmodell. Du kan läsa mer om vad våra prenumerationserbjudanden innehåller och teckna upp dig redan nu, genom att följa den här länken.

Härmed inleds alltså ett nytt kapitel på Kvartals vindlande resa, och för att citera en berömd svensk man så vänder vi nu blad. Eller bättre uttryckt, för ett helt digitalt mediehus som Kvartal: vi trycker på “refresh” och uppdaterar hemsidan. Det mesta kommer du som trogen Kvartalföljare att känna igen, men några saker på sajten ser lite annorlunda ut. Exempelvis finns en inloggningsknapp längst upp till höger. Och det är i inloggat läge som du som prenumerant bäst tar del av Kvartals innehåll. 

Jag hoppas innerligt att du vill följa med på nästa steg i Kvartals resa. Återigen: Ett stort tack till alla er som hjälpt oss att komma hit där vi är idag!

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.