Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Soran Ismail: Jag letade upp olika metoder för självmord

Soran Ismail. Foto: Yvonne Åsell. SvD / TT

Komikern Soran Ismail var ovarsam med andra människors känslor och ”levde som en pervers slampa” – samtidigt var han inte rustad mentalt för den enorma kraften i Metoo.

Det säger han nu i Kvartals fredagsintervju, fem år efter att hans liv förändrades över en natt.

 Jag var totalt övertygad om att jag inte skulle överleva detta, säger Soran Ismail.

Av Kvartals  redaktion | 30 september 2022
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Få personer har lyfts upp så snabbt och högt för att sedan falla lika fort och hårt som Soran Ismail. Komikern var rekordung när han som 19-åring debuterade i det populära TV4-programmet Parlamentet. Åren som följde präglades av ett extremt högt tempo med utsålda standup-föreställningar, sommarprogram i P1 och en strid ström av priser och hedersbetygelser. Inom loppet av några år tilldelades Soran Ismail allt från Teskedsorden till FN-förbundets pris och Läkerols kulturpris “Årets röst”. Han nominerades också till Stora Journalistpriset för TV-reportaget “Absolut svensk”.

Ett återkommande tema i hyllningarna av Soran Ismail var att han ansågs stå upp för mänskliga rättigheter och människors lika värde. Och mot Sverigedemokraterna. En bild som han med tiden blev alltmer obekväm med och som cementerades ytterligare efter det att han stod upp mot rasistiska påhopp från ett antal SD-politiker under den så kallade järnrörsskandalen.

– Jag var aldrig ute efter att bli en motkraft mot SD, säger han nu i Kvartals fredagsintervju.

– Det var inget jag valde, men det bidrog helt klart till min ökade popularitet i helt andra kulturella kretsar än komikervärlden. Nu är det i stället de som brukar kalla andra för ‘rasist’ som hatar mig.

Hösten 2017 briserade metoo och Soran Ismail blev den “kände svenske komikern” som anklagades för flera våldtäkter. Enligt honom själv stod han extremt dåligt mentalt rustad för en sådan påfrestning, och han var vid tidpunkten helt övertygad om att han inte skulle överleva.

Övervägde självmord

– Det svåraste var att det ju inte spelar någon roll vad som är sant eller inte när man får den typen av anklagelser mot sig, säger han.

– Jag kunde inte se att det skulle gå att leva i en värld där folk hade den bilden av mig. Jag visste att det här inte går att fixa eller tvätta bort på något sätt.

Och även om han “aldrig stod vid en bro” så umgicks han av och till med tanken på självmord.

– Jag tittade upp olika sätt jag skulle kunna göra det på, vad som var bäst och hur.

Det gjordes upp en plan tillsammans med psykiatrin där han bland annat fick ett särskilt telefonnummer att ringa om tankarna på självmord blev alltför påtagliga.

Vad har du själv gjort som försatte dig i en position som möjligt offer för det som sedan hände?

– Det som jag kan ta ansvar och be om ursäkt för är att jag på ren svenska levde som en pervers slampa. Och med det följde att jag var oförsiktig med andra människors känslor.

– Om du har sex med fler personer än det finns dagar och när människor du legat med kommer fram och pratar och du har glömt att ni har haft sex med varandra, glömt vad de heter – då ökar man sannolikheten för att göra människor illa.

Till sommaren är Soran Ismail färdigutbildad psykolog och fick han drömma skulle han vilja kombinera sin blivande profession som psykolog med den gamla identiteten som komiker. Han har också gjort ett mer konkret återinträde på den offentliga scenen om än i blygsam skala. I nystartade podden “Sjuka i huvudet” utforskar Soran Ismail och specialistsjuksköterskan i psykiatri, Daod Ali, olika teman kring vårt själsliga mående.

– Det handlar om allt från att intervjua en expert som tittat närmare på fotbollsspelarna Xavis och Iniestas hjärnor till skillnaderna mellan österländsk och västerländsk syn på psykisk hälsa.

Kvartals fredagsintervju publiceras klockan 13 på fredagen.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.