Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Det stora nordiska undantaget

Spår efter skjutning i Järfälla våren 2022. Foto: WIXTRÖM PETER/Aftonbladet/TT

I år har hittills 40 personer skjutits ihjäl i Sverige – men hur ser det ut i våra nordiska grannländer under samma tid? Kvartal har siffrorna.

Av Henrik Höjer | 6 augusti 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I Sverige, som har 10,5 miljoner invånare, har enligt Expressens sammanställning 34 personer skjutits ihjäl under första halvåret 2022. Förra året var siffran 20 personer för det första halvåret. Siffran bekräftas även av Polisens statistik. När detta skrivs är summan 40 personer ihjälskjutna (och 60 skottskadade i hittills 232 skottlossningar i år).

Det totala antalet mord, dråp och dödligt våld i sin helhet, som ju sannolikt ligger betydligt högre än dessa siffror, är dock enligt polisen och Brå ännu oklart.

För att sätta dessa siffror i perspektiv har jag varit i kontakt med ett antal myndigheter i våra grannländer. De för dock av lätt insedda skäl inte lika detaljerad statistik över skjutande som Sverige, men med hjälp av lite envishet gick det att få fram några siffror i frågan. Siffrorna är ganska talande, och de sätter det svenska tillståndet i relief.

På Island, där det i och för sig bara bor knappt 400 00o invånare, har inte en enda människa skjutits ihjäl hittills under 2022, meddelar den isländska polisens statistikenhet.

I Finland, som har 5,5 miljoner invånare, har under det första halvåret 2022 en (1) person skjutits till döds…

I Danmark, som har 5,8 miljoner invånare, har det skett allt som allt cirka 15 mord eller dråp i år fram till den 4 augusti, meddelar Rikspolisens pressavdelning. De för dock inte statistik över döda i skjutvapenvåld.

I Finland, som har 5,5 miljoner invånare, har under det första halvåret 2022 en (1) person skjutits till döds, meddelar nationella polismyndigheten. Landet har dock hittills i år drabbats av runt 35 mord och dråp i sin helhet – vilket inte är förvånande då Finland tidigare haft högre mordtal är sina nordiska grannländer.

Norge har 5,3 miljoner invånare, och myndigheterna saknar än så länge uppgifter för 2022 men de hänvisar till tidningen Verdens gangs sammanställning. Där framgår att landet drabbats av 12 mord och dråp under det första halvåret, och det är oklart om någon av dem skjutits till döds.

Raka jämförelser är alltså svåra att göra i nuläget. Men man kan ändå konstatera att Sverige sticker ut – där vi per capita är långt mer drabbade av skjutvapenvåld än våra grannländer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.