Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Rasmus Paludan: Svenska polisen vill att jag mördas eller slutar

Islamkritikern och provokatören Rasmus Paludan gästar Kvartals fredagsintervju. LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet

Sverigedemokraterna har misslyckats totalt med att förändra det svenska samhället till det bättre.
Det säger den dansksvenske islamkritikern och provokatören Rasmus Paludan i Kvartals fredagsintervju, där han svarar på Jimmie Åkessons idiotstämpling – och säger att den svenska polisen vill att han antingen ska sluta bränna koraner eller mördas.

– Jag är 100 procent säker, säger Rasmus Paludan.

Av Kvartals  redaktion | 6 maj 2022
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Få har gjort ett snabbare och mer dramatisk intåg i den svenska debatten än partiledaren för det invandringskritiska danska partiet Stram kurs. Rasmus Paludans kontroversiella koranbränningar blev startskottet för de så kallade påskupploppen, då ett hundratal poliser skadades och mångfaldigt fler attackerades av våldsverkare beväpnade med gatsten och andra vapen. Kort därefter meddelade Paludan, som är svensk medborgare sedan flera decennier, att han ställer upp i riksdagsvalet i höst.

Medan alla svenska medier rapporterat flitigt om Paludan de senaste veckorna, är det hittills mycket få som publicerat intervjuer med honom. När han nu gästar Kvartals fredagsintervju för ett längre samtal om koranbränning, kravaller och yttrandefrihet, så kommenterar Rasmus Paludan bland annat att SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju nyligen gav honom epitetet ”idiot”.

– Jag tyckte det var väldigt dåligt att Jimmie Åkesson kallade mig en idiot, för jag har inte kallat honom för en idiot, säger Paludan, som förvånas över vad svenskar skriver om honom på sociala medier.

– De kallar mig sådär elaka saker som jag egentligen inte förstår varför de kallar mig. Idiot är ju fel, för det skulle vara en dumskalle, och dum är jag inte. Det är möjligt att man inte gillar mig som människa, men jag är inte dum, säger Rasmus Paludan.

Attacken i Uppsala

I intervjun berättar han också om hur han attackerades i Uppsala den 1 maj, dit han kom för att bränna en koran i närheten av moskén. Tidningen Expressen publicerade i förra veckan en film på attacken, där våldsverkare bland annat hoppar upp på Paludans bil och stampar på taket, utan att polisen syns till. Paludan hade nekats tillstånd för en allmän sammankomst, men säger att han fått klartecken från polisen att göra ett ”politiskt yttrande”. Men trots att polisen var på plats förhindrades inte attacken.

– Om jag hade stannat utanför bilen så var det så få poliser på plats, att de hade inte hunnit stoppa dem som ville slå ihjäl mig, säger han.

När Kvartals Jörgen Huitfeldt frågar Rasmus Paludan om han har för avsikt att fortsätta bränna koraner i Sverige svarar han:

– På din fråga måste jag säga ja, som det ser ut nu, men det beror på vad polisen i Sverige gör, för just nu verkar det som att de har den planen från nationellt håll, att jag ska skyddas så lite så att antingen törs jag inte komma längre eller också blir jag mördad.

Paludan hänvisar till att Polismyndigheten har argumenterat i förvaltningsrätten för att hotet mot honom nu har blivit för stort för att han ska beviljas tillstånd att hålla allmänna sammankomster.

– Samtidigt säger de från NOA, polisens nationella operativa avdelning, att nej, du behöver inget personskydd, för så hotad är du inte.

Kvartals fredagsintervju publiceras klockan 13 på fredagen.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.