Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Ukrainakriget dominerar

Ukrainskt raketbatteri ger eld, april 2022. Foto: STR /TT

Försvars- och säkerhetsfrågorna dominerar opinionsläget och Magdalena Andersson har vunnit på krisstämningen.

Det här är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige.

Av Henrik Höjer | 21 april 2022
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Rysslands invasion av Ukraina dominerar opinionslandskapet, och försvarsfrågorna rusar. Alla andra frågor faller, och försvar och säkerhet har nått en all time high. Frågan dominerar agendan på ungefär samma sätt som corona för två år sedan.

Samtidigt finns det tendenser till minskad pessimism i landet. Centersympatisörer är mest positiva till Sveriges utveckling och sverigedemokrater mest negativa. Kriget verkar öka sammanhållningen och gör att vi verkar ha lämnat de djupaste dalarna av pessimism bakom oss.

Men detta står i skarp kontrast till hur vi ser på ekonomin. Förväntningarna fortsätter att falla, i takt med ökad inflation, ökade energipriser och allmän osäkerhet om vad kriget i Europa kan föra med sig. Som ofta är man mer orolig över den generella utvecklingen än den personliga.

Som nästan alltid i kristiden sluter man upp kring ledaren. Magdalena Anderssons förtroende har ökat sedan kriget utbröt och har ökat avståndet till Ulf Kristersson. Magdalena Andersson är även den partiledare som har starkast stöd från de egna väljarna, tätt följd av Nooshi Dadgostar. Miljöpartiets företrädare ligger i botten (och mätningen gjordes innan Nyamko Sabuni avgick).

Magdalena Anderssons starka position medför även att hon för tillfället leder statsministerkampen. Om man bryter ned dessa siffror efter parti så kan man notera att mer än hälften av Centerpartiets sympatisörer har svårt att välja mellan de två statsministerkandidaterna.

En majoritet vill att Sverige ansluter sig till Nato, och allt färre är negativa till detta. Stödet är högst inom högerblocket och allra minst bland Vänsterpartiets sympatisörer. Man kan notera att en påtagligt stor andel socialdemokrater är osäkra.

Allt fler ser positivt på allmän värnplikt, och även här är det högerpartiernas sympatisörer som är tydligast med denna inställning. Det starkaste motståndet hittar man bland Miljöpartiets sympatisörer.

Oron för att kriget i Ukraina ska sprida sig är påtaglig, även om den sjunkit något sedan förra månadens mätning. Man kan notera att trots oron för landets ekonomi – som redovisas ovan – är oron över att själv bli arbetslös relativt liten.

Även oron för det militära hotet från Ryssland har minskat något sedan förra månaden, vilket möjligen tyder på att kriget ”normaliserats” något. Även bristen på ryska framgångar på slagfältet kan spela in.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Nästan 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 29 mars och den 4 april inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.