Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Ove Bring: Sverige bör gå med i Nato

Statsminister Magdalena Andersson besöker de svenska trupperna som deltar i Natos internationella militärövning Cold Response 2022. Foto: TT. Professor emeritus Ove Bring. Foto: Magda Pawel Flato. Montage: Kvartal.

Om en internationell insatsgrupp lyckas kidnappa Putin och föra honom till Haag så skulle han enligt folkrätten kunna prövas och dömas – förutsatt att ett särskilt villkor är uppfyllt.

Det säger Sveriges främsta folkrättsexpert professor emeritus Ove Bring i Kvartals fredagsintervju – där han också tar ställning för ett svenskt Natomedlemskap.

– Det vore naturligt att vi i sinom tid blir medlemmar i Nato, säger Ove Bring.

Av Kvartals  redaktion | 8 april 2022
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den här veckan gästas Kvartals fredagsintervju av professor emeritus Ove Bring, tidigare professor i folkrätt vid Försvarshögskolan, Uppsala universitet och Stockholms universitet, mångårig rådgivare på utrikesdepartementet samt under nästan två decennier ledamot av Permanenta skiljedomstolen i Haag.

Bring säger i intervjun att han är positiv till ett svenskt Natomedlemskap, men menar samtidigt att det skulle vara riskfyllt att ta det steget just nu, under Vladimir Putins pågående invasion av Ukraina.

– Putin skulle kunna betrakta Sverige och Finland som krigförande, mer eller mindre, och det skulle kunna innebära ett faromoment för vår egen del. Så jag tror att man behöver avvakta och finna en lämplig tidpunkt för att gå med i Nato, säger Ove Bring.

Att mycket talar för att Finland närmar sig en medlemsansökan redan i sommar skulle kunna vara ett argument för att ändå ta risken, menar han.

– Ja, alltså, jag ser en risk med det. Samtidigt så finns det ju någonting positivt med att ta den här risken också, och det är att förklara för Putin att hans hotbilder och hot mot oss går inte hem, säger Bring.

”Samma skrot och korn”

Ove Bring har inget större hopp om att Putin kommer att kunna prövas för sina krigsbrott i Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

– Det skulle ju innebära att det sker en regimförändring i Ryssland och att han blir utlämnad till Haag av den nya regeringens representanter. Jag tror inte på det. Jag tror att även en ny regim i Ryssland kommer att vara av lite samma skrot och korn när det gäller den här imperietanken om Moder Ryssland, säger Ove Bring.

Men om ett internationellt specialförband, exempelvis från USA, skulle kidnappa Putin från Ryssland och föra honom till Haag – skulle han då överhuvudtaget kunna prövas och dömas enligt internationell rätt?

– Jag skulle önska att jag kunde säga ja, men det beror ju på omständigheterna i det konkreta fallet. Det måste vara en bonafide-aktion på något sätt, och medhjälpare borde finnas inom Ryssland, så att det är ett samarbete mellan den internationella gruppen som gör det här, och nationella grupper i Ryssland som medvetet vill lämna ut Putin, säger Ove Bring.

– Skulle det vara på det sättet så skulle jag kunna tänka mig att försvara det. Om det enbart är en sabotage- eller insatsgrupp från Väst så tycker jag att det är svårt, jag är nog tvungen att säga att en rättegång inte bör accepteras  i så fall.

Kvartals fredagsintervju publiceras klockan 13 på fredagen.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.