Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Kriget hotar ”alla ryska städers moder”.

En man cyklar förbi Sofiakatedralen i Kyiv. Foto: Zurab Kurtsikidze/TT

Världen chockades av IS förstörelse av Palmyra. Nu hotar Putins kanoner Kyivs katedraler och kloster – kan ”lord Voldemort” verkligen ödelägga ”alla ryska städers moder”, frågar sig slavistprofessorn Magnus Ljunggren.

Av Magnus Ljunggren | 7 mars 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I Ryssland finns en särskild känsla för städer. Moskva uppfattades efter Konstantinopels fall som ”det tredje Rom”, ensam förvaltare av det kristna arvet. Staden kallades ”den hundrahövdade”, med alla sina gyllene kupoler. Petersburg byggdes av tsar Peter i de ingermanländska träsken som en symbol för hans nyordningar och växte snart ut till en nationell myt, med enormt genomslag i skönlitteraturen, i poesi och prosa – från Aleksandr Pusjkins Bronsryttaren till poeten Anna Achmatovas Requiem.

Konstverk av oändlig skönhet

Nu förestår utvidgad bombning av Kyiv. Detta är inte en stad vilken som helst. Här stod den östortodoxa kulturens vagga. Vad händer med Kyiv när Putin börjar skicka projektiler mot denna ”alla ryska städers moder” – så beskriven i den historiska Nestorskrönikan.

Det har talats om att han är öppen för att lägga den i grus på samma sätt som han en gång gjorde med huvudstaden Groznyj i Tjetjenien. Hur långt kan han gå?

Tänk om bomberna skulle träffa denna tusenåriga kyrkobyggnad?

I Kyiv finns framför allt Sofiakatedralen, med namn efter den ojämförliga helgedomen Hagia Sofia i Konstantinopel. Den utgör nummer ett på Unescos världsarvslista och rymmer konstverk och arkitektoniska skapelser av oändlig skönhet. Grunden lades under storfurst Jaroslav I och hans svenskfödda maka Ingegerd Olofsdotter mellan 1017 och 1037. Tänk om bomberna skulle träffa denna tusenåriga kyrkobyggnad? I vilken mån kan mannen i Kreml tänka sig att skona den?

Vid sidan om Sofiakatedralen uppvisar Kyiv det berömda Grottklostret, grundat 1051 under Jaroslav den Vises regim. Denna så kallade lavra består inte minst av den sköna Bebådelsekatedralen, byggd 1073, förebild för alla senare fornryska kyrkor. Här hade munken Nestor hållit till, författare till den märkliga krönikan på 1100-talet.

Området rymmer ett helt system av underjordiska klosterceller.

Är lord Voldemort, som den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kallar Putin, beredd att åsamka dessa heliga platser skada?

2015 chockades en hel värld när IS-krigare förstörde urgamla monument i den syriska staden Palmyra. Men även ryska flygplan bombade där och uppges ha träffat stadens historiska citadell, när de hjälpte Bashar al-Assads styrkor att ta tillbaka området. De ska även ha skadat andra historiska minnesmärken i Syrien. Moskva hade då förnekat att landets bombplan attackerade antika ruiner.

Är lord Voldemort, som den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kallar Putin, beredd att åsamka de heliga platserna i Kyiv skada för att vinna det krig han själv kallar kompromisslöst? Det vet vi ännu inte. Den närmaste tiden lär ge oss svaret.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.