Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Putin gjorde så att framtiden finns i Väst, igen

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/TT

Putin har med sitt krig i Ukraina lyckats med något som i förra veckan framstod som ett hopplöst projekt  – att få västvärlden att framstå som framtiden igen, för ögonblicket, skriver Ola Wong. Denna artikel har även översatts till ryska.

 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 4 mars 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
– Bland familj och vänner i Ryssland är det många som vill flytta, säger Anatoliy Gromov, 35 år, som är designmanager för Umain, en digital konsultbyrå i Stockholm. 

 Putin har inte bara förklarat krig mot Ukraina, utan även i hög grad mot sin medelklass, och i synnerhet landets ungdom. Oron för att Putin ska införa krigslagar har gjort att tusentals ryssar försökt komma med de få plan som fortfarande flyger ur landet. Den ryska staten kan nu vara på väg att hamna i statsbankrutt, rapporterade The Economist på fredagen.

Det är ett resultat av det ekonomiska krig, som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förklarade den 24 februari:

”Vi vet att miljoner av ryssar inte vill ha detta krig. President Putin försöker att vrida tillbaka klockan till det ryska imperiets tid. Men genom att göra så sätter han det ryska folkets framtid på spel.” Sedan dess har rubeln tappat en tredjedel av sitt värde. Ett klipp som har spridits från en rysk tv-kanal visar hur börsexperten Alexander Butmanov valde att, i stället för att kommentera utvecklingen, bara höja en flaska till skål och ett gravtal:” Kära börsmarknad, du stod oss nära, du var intressant. Vila i frid kamrat!”

Rysslands begåvade ungdom har därför ställts inför valet att dras in i ett krig som de inte har någon lust att offra livet för, eller att försöka göra karriär på fel sida av den nya järnridån, i ett land med snäppet högre attraktionskraft än Nordkorea. 

Programledaren sade att hon inte ville tro på analytikerns ord, men hennes uppspärrade ögon talade ett annat språk. Börsen i Moskva höll stängt på fredagen för femte dagen i rad, av rädsla för den härdsmälta som väntar när öppningsklockan ringer.

Rysslands begåvade ungdom har därför ställts inför valet att dras in i ett krig som de inte har någon lust att offra livet för, eller att försöka göra karriär på fel sida av den nya järnridån, i ett land med snäppet högre attraktionskraft än Nordkorea. 

Alternativet är att flytta; till Kina, eller Väst. Men i Moskva vet man att ett välkomnande i Peking kan över en natt förbytas till en spark i röven. Det var vad som hände de ryska experter som hjälpte till att bygga upp det nya kommunistiska Kina efter revolutionen 1949, bara för att några år senare skickas ut då det skar sig mellan Moskva och Peking. Ryssar vet också att en ryss kan aldrig bli en kines. De kommer alltid att bemötas i nivå med sitt hemlands utvecklingsnivå. Kineserna hade redan före kriget högre BNP per capita än Ryssland, som nu faller i sydlig riktning.

Odenbergs utvisningshot

I Kvartals första fredagsintervju denna vecka (som sändes på onsdagen, logiken prövas på många sätt i dessa tider) sade den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg att alla ryssar i Sverige, inklusive studenter och forskare, bör utvisas. Det är fel väg att gå, och det vore, som Anatolyi Gromov påpekar ”väldigt osvenskt”. Jag har haft tio år av fredligt och produktivt liv i Sverige, säger Anatoliy Gromov som understryker att han aldrig någonsin utsatts för rasism eller nedsättande kommentarer i Sverige under sin tid här. De ryssar som åker tillbaka och har uttalat sig negativt om kriget riskerar att straffas, säger han. 

 – Det här handlar inte om nationalitet utan om man för med sig något positivt eller negativt till samhället. 

Rätt så. Västvärlden bör snarare ta emot ryska talanger som vill stanna. Det utesluter inte att man samtidigt screenar och inför skärpt kontroll av utlänningar från fientliga länder och ser till att de som bistår Putin får enkelresa hem. 

För en ny-totalitär euroasiatisk härskare är medelklassens plågor måhända bara ett bondeoffer för att återskapa ett Storryssland,

Det är avgörande att vi hela tiden skiljer mellan det ryska folket och Putin. Det är Putin och hans regim som startat kriget. Folket blev aldrig tillfrågat om det vill upplösa Ukraina som nation. Medier bör skriva Putin, Moskva och Kreml när de talar om kriget, på samma sätt som de bör skriva Xi, Peking och Kommunistpartiet och inte Kina. Målet bör vara att skada Putins ambition att göra Ryssland självförsörjande på teknologi och forskning.

För en totalitär euroasiatisk härskare är medelklassens plågor måhända bara ett bondeoffer för att återskapa ett Storryssland, Putin är trots allt formad av Lenins Sovjet  och ideologiskt starkt influerad av den ryske fascistiske tänkaren Ivan Iljin. De förenades av ett hat mot medelklassen, med sin patetiska pluralism ”sataniska individualitet” och längtan efter välstånd, trygghet, frihet och hälsa. Allt det som blockerar den allsmäktiga staten och den starke ledarens vilja. ”Frihet för Ryssland” såsom fascisten Iljin uttolkade det i en text som Putin citerade 2014, betydde inte frihet för ryssen som individ, utan snarare frihet för ryssarna att förstå sig själva som en del av en helhet. Men den svadan kan inte dölja hur splittrat Ryssland är, som Gromov vittnar om: synen på kriget delar vänner, familjer och generationer, där de äldre ofta lever i propagandans alternativa verklighet. 

Europa har en möjlighet

För Europa är detta en möjlighet att ta initiativet efter flera förlorade årtionden. Flyktingkrisen blev Europas eget 11:e september,  som tänkaren Ivan Krastev uttryckte det. Medan man byggde in sig i beroende av Kinas kommunistparti och Putin misslyckades Europa med att hantera eurokrisen och splittrades i ett kulturkrig, uppeggat av Putins trollarméer. 

 Våra eliter har varit svaga och köpbara. Det är först när de stirrar ner i avgrunden som de har vaknat.

Men en mer djupliggande orsak till demokratins problem är att den inte visade sig vara den enda vägen till utveckling som västvärlden hade utmålat den som. I Robert A Dahls klassiker från ödesåret 1989 Demokratin och dess antagonister noterade han att dåtidens moderna pluralistiska samhällen utmärktes av högt välstånd, lång medellivslängd, låg spädbarnsdödlighet, och så vidare. Karakteristiskt för ett modernt framgångsrikt land påstods därför vara att man förhindrar maktkoncentration och sprider ut den på självständiga inbördes konkurrerande aktörer. Men Kinas Kommunistparti har visat att flera av dessa antaganden delvis var fel. En partistat som inte tar hänsyn till rättsstat eller minoriteter kan bevisligen åstadkomma snabb utveckling. Rysslands ekonomi utvecklade sig också bra under flera år samtidigt som Putin spottade på rättsstatens principer och koncentrerade makten i sina händer.  

 Att Putin startade det här kriget med ett uppenbart förakt för Västvärlden var inte konstigt. 

 Våra eliter har varit svaga och köpbara. Det är först när de stirrar ner i avgrunden som de har vaknat. Tyskland satsar över motsvarande 1000 miljarder kronor på försvaret och kommer därmed att bli det land som stärker sin militär mest i världen, efter USA och Kina. EU stänger ryska propagandakanaler, RT och Sputnik, i Europa. Detta är bra, och man bör göra likadant mot de kinesiska motsvarigheterna – åtminstone så länge som västerländska medier inte har motsvarande rättigheter i Kina.

När ryska medier stängs eller går in i ett Putins alternativa sanningsuniversum måste Europas medier satsa hårdare än någonsin på att rapportera hederligt och nå ungdomen i Ryssland. Samtidigt som den oberoende tv-stationen Dozjd och den liberala radiostationen Moskvas Eko har lagts ner har brittiska BBC:s ryskspråkiga sajt rekordmånga besökare och ökade med 250 procent under förra veckan. Sveriges radio valde tyvärr att avveckla sina ryskspråkiga nyheter år 2016. Dessa bör skyndsamt återupptas, som Marcus Nilsen skrev i Axess den 3 mars. 

Putin ser Ryssland som en konservativ bastion mot en dekadent Västvärld. När ukrainarna 2013 samlade sig med krav på en europeisk framtid för sitt land målade ryska medier upp en hotbild av en kommande ”homodiktatur”.  

Under tiden är varje bild hemskickad från en nöjd ryss som skapar ett stabilt liv i väst ett nålstick mot Putins regim.

Europa måste värna fri debatt internt, samtidigt som vi på ett helt annat sätt än tidigare skyddar sig från utländskt påverkansarbete. Detta är också ett tillfälle att attrahera genom styrkan av demokrati, pluralism, oberoende rättsstat och universella mänskliga rättigheter. Det är back to basics som gäller för mänskliga rättigheter och slut med sidospår. Nej, könsneutrala toaletter är ingen mänsklig rättighet. Artikel 1 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna säger att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Artikel 2 säger att det gäller för alla, även i en stat som Putin inte menar bör existera och även för ”narkomaner och nynazister”, som Putin kallar Ukrainas försvarare. Artikel 3 säger att var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.

Putin bryter mot samtliga dessa grundläggande mänskliga rättigheter och hans kanoner hotar nu att förstöra världens gemensamma kulturarv och ironiskt nog ”alla ryska städers moder”, som Kyiv har kallats med sina lökkupoler och kloster. Det är enligt den måttstocken han bör dömas. Under tiden är varje bild hemskickad från en nöjd ryss som skapar ett stabilt liv i väst ett nålstick mot hans regim.

– Fram till förra torsdagen hade jag fortfarande hopp för Ryssland, trots politiken. Men nu när folk förlorat sina pengar och trygghet ser jag inga tecken på att något ska bli bättre, säger Gromov. Han ser en tydlig framtid för sitt gamla hemland; det kommer att vara stängt som under sovjettiden, men ännu värre. 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.