Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Danmarks migrationsminister: Svenska S har inte kritiserat vår asylpolitik

Danmarks utlännings- och migrationsminister gästar denna vecka Kvartals fredagsintervju. Foto: TT. Montage: Kvartal.

De danska Socialdemokraterna har anklagats för att driva en cynisk och inhuman migrationspolitik, särskilt idén om att upprätta asylcenter i Afrika. Men svenska S, som länge haft ett högt tonläge om SD:s migrationslinje, har varit påfallande tysta i frågan. När de nordiska systerpartierna nyligen möttes för att diskutera migrationsfrågan hördes ingen kritik från svenskt håll, säger Danmarks utlännings- och migrationsminister i Kvartals Fredagsintervju.

– Jag hoppas att vi kan inspirera andra länder till olika slags lagförändringar, säger Mattias Tesfaye.

Av Kvartals  redaktion | 4 februari 2022
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Förra året röstade danska folketinget, på initiativ av regeringspartiet Socialdemokraterna, igenom en lagändring som ska möjliggöra upprättandet av asylcenter utanför Danmarks gränser, exempelvis i Afrika. Möjliga partnerländer som nämnts är bland annat Kenya, Uganda, Rwanda, Etiopien och Burkina Faso. I jämförelse med de andra nordiska ländernas migrationspolitik är det ett radikalt förslag, som i praktiken innebär att Danmark, med undantag för kvotflyktingar, ska sluta ta emot asylsökande. Personer som tar sig till Danmark för att söka asyl ska transporteras till tredjelandet, där de ska bo både under asylprocessen och i det fall de beviljas uppehållstillstånd.

Idén om asylcenter har mött hård kritik, bland annat från den norske socialdemokraten och toppdiplomaten Jan Egeland, som kallat den för ”det mest snåla, småaktiga och hycklande jag sett”, och sagt att Danmarks migrationspolitik nu är att betrakta som ”ett skräckexempel”.

De svenska Socialdemokraterna har varit påfallande tysta i frågan. Trots att partiets tonläge varit högt mot Sverigedemokraterna, som man många gånger anklagat för att inte värna asylrätten, har kritiken mot systerpartiet i Danmark i stort sett uteblivit.

I höstas möttes de nordiska migrationsministrarna i Lund för att utbyta erfarenheter, och bland annat diskutera den danska idén om asylcenter i tredjeland. I Kvartals fredagsintervju får den danske utlännings- och migrationsministern Mattias Tesfaye nu frågan om de svenska S-kollegerna varit kritiska mot Danmarks migrationspolitik:

– Nej… det har jag faktiskt inte upplevt från någon av de svenska partikamrater jag har varit i dialog med, säger Mattias Tesfaye.

– Vi för ju inte samma migrationspolitik, men det är samma utmaningar vi står inför.

Det tycks just nu väldigt svårt för den danska socialdemokratiska regeringen att komma framåt med sin idé om en ny asylpolitik. Inget annat EU-land har offentligt meddelat stöd för idén om asylcenter, och trots att S nu suttit i regering i två och ett halvt år har de fortfarande inte kunnat namnge ett enda partnerland i Afrika.

– De är mycket uppmärksamma på, vilket är förståeligt, att europeiska länder inte bara ska komma på en bra idé och betala sig ur resten. Och det har jag djupaste respekt för, säger Mattias Tesfaye.

Sverige inget skräckexempel

Ministern ger också sin syn på det svenska samhället, som han inte tycker ska ses som något ”skräckexempel”. 

– Det stämmer att Sverige i den politiska debatten nästan har blivit sinnebilden av hur man inte ska göra. Jag använder inte den bilden själv för jag tycker inte att den precis stämmer. Men att Sverige står inför stora utmaningar är ju uppenbart för alla, säger Tesfaye.

– Jag brukar själv ofta hålla fram Malmö eftersom det är en stad jag ofta besöker. Jag vet inte om svenskarna själva lägger märke till det men när jag som dansk åker till Malmö, så överraskar det mig hur många med utländsk bakgrund som finns i gatubilden.

Samtidigt menar Mattias Tesfaye att han ser en nationell stolthet hos många invandrare i Sverige, som han inte tycker finns på samma sätt i Danmark.

– Jag åkte till folkparken i Malmö och tittade på svenska landslaget på storbildsskärm. Och jag märkte när man sjöng ”Du gamla du fria” att det var massor av invandrare som la handen på hjärtat och sjöng den svenska nationalsången. Det blev jag helt överraskad över för det har jag inte sett på samma sätt i Danmark, säger Tesfaye. 

Kvartals fredagsintervju publiceras klockan 13 på fredagen.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.