Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika

Pandemin och ”den tappade röda tråden”

Illustration: Hans von Corswant.

I dessa dagar när coronarestriktioner faller som dominobrickor runt om i Europa inför Österrike vaccinplikt. Men politikerna i Wien kan ha spänt bågen alltför hårt och tycks ha tappat den röda tråden, skriver Elisabeth Precht.

Av Elisabeth Precht | 6 februari 2022
Elisabeth Precht är journalist och vikarierande redaktör på Kvartal.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den österrikiska vaccinplikten införs för alla över 18 år. Undantagna är de som av medicinska skäl inte kan vaccineras, gravida samt personer som haft covid-19 under det senaste halvåret. Första kontrolltillfället blir den 15 mars. Innan dess sänds ett brev till samtliga hushåll som förklarar skyldigheten att vaccineras mot covid-19. Den som inte är vaccinerad kan få böta upp till cirka 36 000 kronor. Vaccinkontrollerna kommer främst att ske inom ramen för polisens trafikkontroller.

Österrikarna har efter den första valhänta hanteringen av corona i skidorten Ischgl fått vänja sig vid hårda restriktioner. Jag som vistats i både Sverige och Österrike under de senaste två åren har känt mig trygg i den alpby där vi bor. Här slapp vi ju Folkhälsomyndighetens nonchalans – som när sportlovsfirande svenskar kom hem från Alperna i februari 2020 och inte ansågs behöva hälsoscreening.

Mask och tester

Masker har länge varit ett krav i Österrike: i affärer, på restauranger, i skolor och vid offentliga sammankomster. Staten har till och med sänt masker per post hem till äldre. Och jag minns väl ett antal veckor i februari 2021 när vår alpby var i total lockdown. Redan tidigare var hotell, restauranger och kaféer stängda, men nu fick ingen lämna eller komma in till orten utan giltigt negativt test för covid-19. Kontrollen gjordes av polis och militär vid provisoriska vägspärrar. Och så testades befolkningen. Testerna var gratis, bokades via en app och resultatet kom i telefonen cirka 20 minuter efter att testet utförts. Testtider samma dag fanns i princip alltid tillgängliga. Allt var enkelt och smidigt.

Idag är reglerna delvis annorlunda och många österrikare är hjärtligt trötta på testandet. ”Vi testar oss till döds” säger en kvinna uppgivet till mig och påpekar att alla skolelever testats tre gånger i veckan (!). Samtidigt låter många österrikare, utan att knota, testa sig vid förkylningssymtom och vid positivt besked stannar de hemma tills en ny test visar att de inte längre har covid-19.

… med vaccinplikt finns det tecken på att […] makthavarna har spänt bågen till bristningsgränsen.

Men med vaccinplikt finns det tecken på att de österrikiska makthavarna har spänt bågen till bristningsgränsen. Inte för att Österrike är enda landet där vaccinplikt införs. I exempelvis Grekland råder vaccinplikt för alla över 60 år, och till och med i svenska Dalarna måste regionens personal nu vara vaccinerad. Men plikten att låta sig vaccineras är mer omfattande i Österrike och införandet närmast ”hafsigt”. Enligt statistikföretaget Statista säger 37 procent av österrikarna nej till vaccinplikt, medan 58 procent säger ja.

I maktens korridorer

Annorlunda är det i maktens korridorer i Wien, där det stora flertalet vill ha vaccinplikt. Beslutet att införa vaccinplikt – med 137 ja-röster mot 33 nej i parlamentet – har diskuterats och ifrågasatts inom samtliga partier. När jag ställer frågan till lokalpolitiker så är det dock få som vill uttala sig om saken. Här kan skönjas en motsättning mellan huvudstaden och regionerna eller kanske, som tidningen Der Standard skriver, en motsättning mellan östra (med huvudstaden Wien) och västra delarna av landet.

… hemsidan där besökarna får reda på när-var-hur de kan delta i gatuprotester mot ”Corona-styret”.

Av partierna som finns representerade på nationell nivå är det endast en lokal FPÖ-politiker (högerpopulistiska Freiheitlichen Partei Österreichs) som svarar på mina frågor. Peter Kaiser tycker som sin partiledare Herbert Kickl att vaccinplikt är helt fel väg att gå. Partiet har till och med en demonstrationskalender på hemsidan där besökarna får reda på när-var-hur de kan delta i gatuprotester mot ”Corona-styret”. Själv är Peter Kaiser inte vaccinerad men har haft covid. ”Vuxna människor måste få bestämma själva vad de vill och inte vill göra”, säger han.

I Österrike är det något större andel av befolkningen som är vaccinerad mot covid-19 än i Sverige. Noteras bör dock att siffrorna varierar i olika redovisningar. Men vi vet i alla fall att på sina håll är det inte ens en majoritet av invånarna som tackar ja till vaccinering. På nyheterna berättades för en tid sedan om en ort i region Kärnten där endast 40 procent av invånarna var vaccinerade. Kärnten är generellt sett en av regionerna där lägst antal är vaccinerade.

Något har hänt

”Klyftan och aggressiviteten växer mellan de som är vaccinerade och de som inte är det”, säger en medelålders österrikiska.

Jag inser att något hänt i människors sätt att tänka under de snart 40 år som gått sedan jag bodde ”på heltid” i Österrike. Vid slutet av 1980-talet när järnridån försvann genomsyrades samhället av optimism. Demokratierna i väst stod starka. ”Vi vann!” hojtade en entusiastisk svensk vän till mig i telefonen. Det var hösten 1989. Idag låter det annorlunda och inte bara på grund av pandemin. Nej, nu finns ett aggressivt motstånd mot regimer och makthavare som manifesteras i allt från lastbilskonvojer i Kanada till gatudemonstrationer i Wien. Motsättningarna har blivit mer oförsonliga. Och den offentliga samtalstonen har blivit råare. Alla har vi nog hört nedsättande uttalanden om dem som är ovaccinerade/vaccinerade: ”Varför ska vi behöva lida för idioterna som inte vill vaccinera sig?” Och: ”Är du så rädd för att sitta bredvid ovaccinerade – stanna då hemma!”.

Människor anser att politikerna inte förstår deras problem.

Människor anser att politikerna inte förstår deras problem, skriver Fabian Schmid i Der Standard. ”Coronavaccinering erbjuder ett tillfälle att protestera mot systemet. Att säga nej till vaccinering blir en återerövring av den enskildes autonomi.”

Förvirring och förfall

Michaela Hütteneder-Estermann, jurist och verksam i en partipolitiskt oberoende lokal grupp, anser att den österrikiska demokratin gått kräftgång under senare år. Hon säger att färre har förtroende för politiker. Här handlar det dock inte enbart om pandemihantering utan även om en rad politiska korruptionsskandaler. Dessutom, menar hon att ”politikerna under de senaste månaderna har tappat den röda tråden i pandemihanteringen” vilket skapar förvirring och förfall.

Det låter oroväckande likt en analys från det senaste presidentvalet i USA.

… tanken nära att makthavarna verkligen tappat den röda tråden.

Något har definitivt hänt med tilltron till det politiska systemet. Något som inte blir bättre av att makthavare som hälsominister Wolfgang Mückstein (miljöpartiet De Gröna) ena dagen säger att lättnader från coronarestriktioner kommer först när smittkurvan vänt neråt och någon dag senare är med och fattar beslut om att restriktionerna lättas trots att kurvan fortfarande pekar uppåt. När lättnader dessutom gäller ovaccinerade, samtidigt som vaccinplikt just införs, är tanken nära att makthavarna verkligen tappat den röda tråden.

En extra knorr får historien eftersom regeringen beslutat att en miljard euro ska investeras i ett vaccinlotteri. Jo då, varje vaccinspruta ska ge en chans att vinna värdecheckar på 500 euro. En ”lotteriplikt”, raljerar den konservativa tidningen Die Presse. När åtgärden presenterades hette det att det nationella tv-bolaget ORF, som delvis finansieras via tv-licens, skulle sköta lotteriet. Men politikerna hade missat (?) att vidtala ORF. Efter möten och samtal heter det nu, enligt österrikisk media, att någon annan sannolikt ska sköta detta statliga lotteri.

En viktig tråd

Med risk för att generalisera påstår jag att för flertalet är vaccinering mot covid-19 en fråga om att vardagen ska fungera och pandemin avklinga. Så är det i Österrike, och i Sverige. För en minoritet är det en fråga om individens rätt och statens orätt att bestämma över den enskildes liv och leverne.

Men vad är det som säger att vi måste acceptera politiker som tappat den röda tråden?

Rätt eller fel. Att människor har diametralt motsatta åsikter kan vi inte göra något åt. Det är en vital del av ett demokratiskt samhälle. Men vad är det som säger att vi måste acceptera politiker som tappat den röda tråden? Eller de som aldrig ens hittat en röd tråd?

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.