Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Hundra år av vanvård är nog

Foto: Eric Ward/Unsplash.

Om föräldrar hade behandlat sina ungdomar på samma sätt som Statens institutionsstyrelse, SiS, skulle de ha förlorat vårdnaden, skriver Rebecca Willén, fil dr i psykologi. Hon berättar om flickor på SiS-hem och om vanvård, något som hon själv har erfarit.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Rebecca Willén | 31 augusti 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 11 min Skärmläsarvänlig
I korthet

På statliga SiS-hem bedrivs ”individuellt anpassad tvångsvård” av barn och ungdomar med allvarliga psykosociala problem och unga som dömts till sluten ungdomsvård.

Vanvårdsutredningen visade på omfattande statlig vanvård av omhändertagna barn och unga mellan 1920 och 1980. Enligt Barnombudsmannen fortgår alltjämt den svenska statens vanvård.

Det förekommer fysisk och verbal vanvård. Sexuella trakasserier och ett grepp som kan leda till kvävning är några exempel. Rebecca Willén har själv upplevt greppet.

Riksdagens socialutskott krävde våren 2021 att bristerna på SiS ska åtgärdas: ”målet bör vara att användning av tvångsmedel ska upphöra”. Men regeringen anser att dagens åtgärder räcker.

Varför finns det inte forskningsstudier som faktiskt tagit reda på hur utbredd vanvården är på SiS eller vilka alternativ som fungerar bättre?

Statens fokus, utöver kriminalvård, bör begränsas till tillsyn och kontroll. 100 år av vanvård innebär att staten har förbrukat sitt förtroende som vårdnadshavare.

“Hellre fängelse i tre år än SiS i sex månader.”Så sa Rebecka i våras till P4 Väst efter att nyligen ha vistats på ett ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS).1 SiS driver 23 ungdomshem med drygt 700 platser. Där bedrivs ”individuellt anpassad tvångsvård” av barn och ungdomar med allvarliga psykosociala problem men även unga som dömts till sluten ungdomsvård.2

Själv var jag 14 år när socialtjänsten i mitten av 1990-talet placerade mig på två olika SiS-hem. Kollektiva bestraffningar, avsiktliga kränkningar, oprovocerat fysiskt våld från behandlingsassistenter och vid ett tillfälle från en lärare, en onödigt kränkande kroppsvisitation, och indragen medicinering som bestraffning av den medicinska personalen. Det jag var med om på SiS skakade mig i grunden, och det skulle ta många år innan jag började berätta om det jag varit med om.

Idag utsätts barn inte längre för statlig vanvård eftersom staten inte längre ägnar sig åt ungdomsvård. Slutbetänkandet från Vanvårdsutredningen3 visade på omfattande statlig vanvård av omhändertagna barn och unga mellan 1920 och 1980. Det var dessutom många som vittnade om fortsatt vanvård vid statens ungdomshem även efter 1980. Det gick inte längre att blunda, och SiS avvecklades.

Så borde denna artikel ha börjat. Men det gör den dessvärre inte.

 

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. Foto: Patrik Österberg/TT.

Systematiska missförhållanden

Enligt Barnombudsmannen fortgår alltjämt den svenska statens vanvård av tvångsomhändertagna barn och unga och Vanvårdsutredningen ledde inte till några reella förändringar.4 En granskning från Ekot 20095 avslöjade att isolering fortfarande användes i rent bestraffningssyfte och Kaliber avslöjade året därpå6 att tjejer fått kläder och underkläder våldsamt avdragna av manlig personal i samband med isoleringar.

Ungefär 1 000 ungdomar per år vårdas på SiS varav drygt 300 är tjejer. Det finns några centrala skillnader mellan flickorna och pojkarna. Killarna (75 procent) placeras främst på grund av att de är brottsaktiva, medan 63 procent av tjejerna i stället placeras för eget missbruk eller det som kallas ”övriga orsaker”7 (till exempel självskadebeteende eller att de befunnit sig i olämpliga miljöer). Att relativt få tjejer har begått brott och att de i högre utsträckning än killarna kämpar med svår psykisk ohälsa8 gör det svårt att tala om SiS-ungdomarna som en gemensam grupp. I denna artikel har jag därför valt att fokusera på tjejerna.

75 procent av killarna tvångsplaceras främst på grund av att de är brottsaktiva, medan 63 procent av tjejerna i stället placeras för eget missbruk eller det som kallas ”övriga orsaker”. Foto: Jeremy Weber/Unsplash.

 

Under 2010-talet är Jasmine Bergström en av de ungdomar som avslutar sitt liv på ett SiS-hem. Hon blev 13 år.9 Sin sista tid i livet tillbringade hon instängd i ett isoleringsrum med en anslutande rastbur.   2018 intervjuade Aftonbladet10 fem tjejer som nyss vårdats på SiS-hem och alla berättar de om våldsam personal.9 ”Jag har fått mitt huvud dunkat in i väggen” berättade Vendela Darabi, som var 13 år när hon placerades på SiS. Amanda Karhunen blev en gång nedlagd av personal på ett så våldsamt sätt att hon fick sprickor i revbenen. Josefine Larsson säger att de kunde bli upptryckta mot väggen bara för att de höjde rösten mot personalen. Bland de verbala kränkningar som personalen utsatt dem för fanns ”snorunge”, ”hora”, ”dum i huvudet”, ”att jag aldrig kommer bli något, att jag är misslyckad”. Om nakenvisitationer berättade Josefine att hon ombads hoppa runt i en ring naken. Hon säger sig även ha blivit erbjuden att köpa narkotika av personal som krävt betalt i sexuella tjänster. Fyra av tjejerna berättar att det förekommit sexuella relationer mellan tjejer och personal på avdelningarna.

Farliga nedläggningar

Den ideella organisationen Skyddsvärnet bekräftade nyligen bilden11 av att det finns SiS-personal som sexuellt trakasserar och förgriper sig på ungdomar. I Barnombudsmannens årsrapporter från 2010, 2011, och 2019 finner vi vittnesmål om kollektiva bestraffningar, godtyckliga regler, övervåld, samt oberättigade och våldsamma nedläggningar. Nedläggningarna avser vanligen ett särskilt polisgrepp, där armen vrids upp bakom personens rygg på ett smärtsamt sätt varpå denne tvingas ned på mage och ett knä trycks in i ryggen mellan skulderbladen för att hålla personen nere. Greppet är starkt kritiserat eftersom det finns risk för kvävning. Inom Kriminalvården är det helt förbjudet att använda och inom svensk polisutbildning genomförs sedan cirka 25 år en mycket noggrann utbildning rörande de stora riskerna med greppet.12 Samma grepp har orsakat ett antal uppmärksammade dödsfall. I Sverige har minst två personer avlidit till följd av greppet,13 och i USA orsakade ett liknande grepp nyligen George Floyds död och gav näring åt den internationella rörelsen Black Lives Matter. I Frankrike förbjöds poliser förra året att använda det greppet.14

Då rusade flera manliga behandlingsassistenter fram […] släpade mig sprattlandes bort till mitt rum där jag vräktes ned på mage på golvet och fick ett knä intryckt i ryggen.

Själv blev jag som 14-åring nedlagd på detta sätt på SiS, bland annat i samband med att jag hade fått tillåtelse att kort tala med min pappa, som ringde utanför telefontiden. Det visade sig att han var ledsen och hade självmordstankar. Samtalstiden tog snabbt slut, och behandlingsassistenten gestikulerade irriterat åt mig att avbryta samtalet. Till slut skrek jag åt honom att min pappa håller på att ta livet av sig. Då rusade flera manliga behandlingsassistenter fram, bände loss luren ur mina händer, körde upp armen bakom min rygg, slängde ner mig på golvet och släpade mig sprattlandes bort till mitt rum där jag vräktes ned på mage på golvet och fick ett knä intryckt i ryggen.

I juni 2021 rapporterade Sveriges Radio att samma farliga grepp hade använts vid ett SiS-hem i Mellerud och att Inspektionen för vård och omsorg (IVO), de som har ansvaret för att kontrollera att allt går rätt till, under sju års tid nonchalerat upprepade anmälningar om övergrepp och kränkningar vid hemmet.15

 

Ett liknande grepp som nyligen orsakade George Floyds död i USA, används på svenska SiS-hem. Bilden är från protester mot behandlingen av George Floyd. Foto: Foto: Obi Onyeador/Unsplash.

 

”Vi följer utvecklingen”

Barnrättsbyrån, Bris, Ecpat, Maskrosbarn, Rädda Barnen och Unicef Sverige skrev tidigare i år ett öppet brev16 till socialminister Lena Hallengren där de krävde omedelbara åtgärder mot vanvården på SiS: ”Uppgifterna om missförhållanden på olika SiS-hem är tyvärr inte en nyhet för många av Sveriges barnrättsorganisationer. […] Vi hör barns vittnesmål genom media år efter år. Vittnesmål om att detta inte är en enstaka incident eller kopplat till ett enskilt SiS-hem, utan att detta ter sig vara systematiskt inom SiS.”

Men vem kan frånta staten vårdnaden när den brister som vårdnadshavare?

Om föräldrar själva hade behandlat sina ungdomar på samma sätt som SiS skulle föräldrarna ha förlorat vårdnaden. Men vem kan frånta staten vårdnaden när den brister som vårdnadshavare?

Riksdagens socialutskott krävde under våren 2021 att bristerna på SiS måste åtgärdas och att ”målet bör vara att användning av tvångsmedel ska upphöra”. Under sommaren kom regeringens svar (Skr 2020/21:215) där man menar att de åtgärder som hittills vidtagits och initierats ”kommer att få positiva effekter för vården av ungdomar på SiS”.  I ett avslutande stycke står följande att läsa:

 ”Det har framkommit vittnesmål om att barn och unga, både flickor och pojkar, som befinner sig på statliga ungdomshem har utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier. Även Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lyfter […] att anmälningar gjorts om sexuella och andra övergrepp. Bland de som har utfört övergreppen finns andra ungdomar, verksamhetens personal och andra personer som varit i kontakt med ett familjehem. Regeringen följer utvecklingen även när det gäller dessa missförhållanden.”

Regeringen följer utvecklingen. Jag undrar om samma formuleringar går att finna i socialtjänsternas utredningar av barns hemförhållanden? ”Det har framkommit att barnen utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier av föräldrarna. Barnen bor fortsatt kvar i föräldrahemmet. Socialtjänsten följer utvecklingen.”

Regeringen skriver till riksdagen om övergreppen inom SiS-vården: ”Regeringen följer utvecklingen även när det gäller dessa missförhållanden.” I bilden ses regeringen fotograferad den 9 juli 2021. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

 

Forskning om vanvård?

SiS-hemmen har sin bakgrund i de uppfostringsanstalter som upprättades i mitten av 1800-talet med syfte att komma till rätta med barn och unga från de lägre samhällsklasserna som ansågs ha beteendeproblem. Än idag är det främst barn från resurssvaga familjer som vårdas på institutionerna.17 Vid 25 års ålder är det få av oss som har vårdats på SiS som har en utbildning utöver grundskola. Många kämpar med svår psykisk ohälsa, dålig ekonomi, missbruk och kriminalitet. Många av tjejerna har blivit mammor redan som tonåringar, och alltför många kommer inte att uppleva sin 25-årsdag.18 Vi är få som blir vuxna med en livssituation som ger oss ork och trovärdighet nog att berätta om det vi varit med om. Att våra berättelser ignoreras brukar förklaras på två sätt: (1) missförhållandena är inte systematiska; det handlar om enstaka fall, och (2) det finns inga alternativ för dessa svårt utagerande ungdomar.

Forskning som besvarar hur utbredd vanvården är och vilka alternativ som fungerar bättre än SiS […] bör också ligga i alla inblandades intresse.

Detta får mig att undra vad statligt finansierade SiS-forskare sysslat med under de senaste decennierna.  Hur kommer det sig att det än idag inte finns forskningsstudier som faktiskt tagit reda på hur utbredd vanvården är på SiS-hem? Och med tanke på hur kritiska många forskare faktiskt är mot hur tjejerna behandlas  är avsaknaden av effektstudier,19 där resultatet av andra boendeformer jämförs med SiS-hem, uppseendeväckande. I stället månar man om små kvalitativa studier där bara ett fåtal individer ingår. Forskning som besvarar hur utbredd vanvården är och vilka alternativ som fungerar bättre än SiS skulle inte bara ha ett bättre brukarperspektiv utan bör också ligga i alla inblandades intresse. Vidare behöver vi satsa mycket mer på familjehem, eftersom vi vet att behandlingsfamiljer faktiskt ger bättre resultat än SiS-hem. Trots detta får bara 30–40 ungdomar per år en behandlingsfamilj i stället för att placeras på SiS, där över 1 000 ungdomar hamnar varje år.20 Det är djupt tragiskt.

De alternativ som i dag finns till SiS är de icke-statliga ungdomshemmen för vård och boende (HVB-hem) och andra privata eller kommunala behandlingshem, barn- och ungdomspsykiatrin samt kriminalvården. Dessa varierade och fullgoda alternativ existerar redan, och SiS skulle således kunna avvecklas. Av allt att döma bör statens fokus, utöver kriminalvård, begränsas till gedigen objektiv tillsyn och kontroll av de institutioner som bedriver barn- och ungdomsvård. 100 år av vanvård21 måste leda oss till slutsatsen att staten har förbrukat sitt förtroende som vårdnadshavare.

Se noter Visa mindre

Noter

1, Radio P4 Väst. (2021b). Rebecka om statens låsta ungdomshem: Ett helvete. Hämtad 2021-08-26 från https://sverigesradio.se/artikel/rebecka-om-statens-lasta-ungdomshem-ett-helvete/.

2, Statens institutionsstyrelse. (2021). Om SiS. Hämtad 2021-08-26 från https://www.stat-inst.se/om-sis/.

3, Vanvårdsutredningen. (SOU 2011:61). Slutbetänkande av Utredningen om vanvård i den sociala barnavården. Stockholm: Statens offentliga utredningar.

4, Barnombudsmannen. (2019). Vem bryr sig – när samhället blir förälder. Barns röster om att växa upp i den sociala barnavården. Stockholm: Barnombudsmannen. ISBN 978-91-87448-96-6.

5, Ekot. (2009). Isolering används som straff mot barn. Hämtad 2021-08-26 från https://sverigesradio.se/artikel/2924245/.

6, Kaliber. (2010). Våldtäktsoffer får kläder avslitna av manlig personal. Hämtad 2021-08-26 från https://sverigesradio.se/artikel/3710824/.

7, Statens institutionsstyrelse. (2021). SiS i korthet 2020. En samling statistiska uppgifter om SiS. Årlig rapport från Statens institutionsstyrelse (SiS). Hämtad 2021-04-11 från https://www.stat-inst.se/globalassets/arlig-statistik/sis-i-korthet-2020.pdf

8, Socialstyrelsen. (2019). Vård för barn och unga i HVB utifrån deras samlade behov. Förutsättningar och former för integrerad och annan specialiserad vård. Rapport nr 2019-2-12. Stockholm: Socialstyrelsen. (Se Bilaga 2. Litteratursammanställning och enkätundersökning av psykiatriska tillstånd hos barn och unga i SiS särskilda ungdomshem.)

9, Aftonbladet. (2017). ”Ska jag behöva dö för att nån ska bry sig om mig?”. Hämtad 2021-08-26 från https://deinlastabarnen.story.aftonbladet.se/chapter/ska-jag-behova-do-for-att-nan-ska-bry-sig-om-mig/

10, Aftonbladet. (2018). ”Jag har fler trauman nu – det är det värsta”: Fem unga kvinnor om livet på statliga ungdomshemmen. Hämtad 2021-04-01 från https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRJL3J/jag-har-fler-trauman-nu–det-ar-det-varsta/

11, Skyddsvärnet (2020). ”Istället för att få hjälp blev jag utsatt för sexuella övergrepp”. En rapport om ungdomars berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier på statliga ungdomshem. Hämtad 2021-08-26 från https://www.skyddsvarnet.se/projekt-ung-inlast/

12, Ekot. (2015). Fakta: Här är polisens farliga grepp. Hämtad 2021-08-26 från https://sverigesradio.se/artikel/6304249.

13, Fallet Crister: Aftonbladet. (2008). Crister dödad – av personalens grepp. Hämtad 2021-06-23 från https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vmlwl4/crister-dodad—av-personalens-grepp. Fallet Sinthu: Ekot. (2015) Vittnen berättar om dödligt polisgrepp i fallet Sinthu. Hämtad 2021-08-26 från https://sverigesradio.se/artikel/6311139.

14, Aftonbladet/TT. (2020). Frankrike slopar omdebatterat polisgrepp. Hämtad 2021-06-23 från

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/frankrike-slopar-omdebatterat-polisgrepp.vZlylXJez

15, Radio P4 Väst. (2021). Ivo-skandalen och flickhemmet i Mellerud: “Var livrädd”. 2021-06-14. Hämtad 2021-06-23 från https://sverigesradio.se/artikel/de-skulle-vara-pa-var-sida-men-de-var-ju-pa-deras-sida

16, Barnrättsbyrån, Bris, Ecpat, Maskrosbarn, Rädda Barnen, och Unicef Sverige (2021). https://barnrattsbyran.se/sveriges-barnrattsorganisationer-kraver-att-lena-hallengrens-agerar-for-barnen-pa-sis/

17, Vogel, M. A. (2020). Disciplinering, femininitet och tvångsvård. Tjejers vardag vid särskilda ungdomshem. Lund: Studentlitteratur.

18, Vinnerljung, B., & Sallnäs, M. (2008). Into adulthood: a follow‐up study of 718 young people who were placed in out‐of‐home care during their teens. Child & Family Social Work, 13, 144-155. Se även Shannon, D. (2011). Follow-up of youths admitted to SiS youth care facilities 1997–2001. Stockholm: Statens institutionsstyrelse.

19, Forte. (2021). Svenska effektutvärderingar av beteendemässiga, psykologiska och sociala insatser. 1990–2019. Stockholm. ISBN: 978-91-88561-38-1

20, SBU. (2018). Behandlingsfamiljer för ungdomar med allvarliga beteendeproblem – Treatment Foster Care Oregon. En systematisk översikt och utvärdering inklusive ekonomiska och etiska aspekter. Rapport nr 279. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. ISBN 978-91-88437-21-1.

21, Barnombudsmannen. (2019). Vem bryr sig – när samhället blir förälder. Barns röster om att växa upp i den sociala barnavården. Stockholm: Barnombudsmannen. ISBN 978-91-87448-96-6.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.