Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

”Valet kommer att handla om brottsligheten”

Skottlossning i Linköping. FOTO: Magnus Andersson/ TT

Hur ser spelplanen ut inför nästa års valrörelse? Mycket talar för att brottslighet och migration kommer att toppa dagordningen. Kvartal har talat med statsvetaren Johan Martinsson, som är föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Av Henrik Höjer | 12 augusti 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Profil I korthet Lästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Migration och brottslighet är de viktigaste politiska frågorna.

Sverigedemokraterna och moderaterna har mest att vinna på detta.

Regeringen bedöms ha svårt att hantera denna utveckling.

Länge dominerade frågor som arbetsmarknad, sjukvård och skola väljarnas prioriteringar. Men sedan ett par år har spelplanen kastats om – nu är invandring och brottslighet i fokus för väljarna, och dessa frågor kommer sannolikt att dominera nästa valrörelse. Det framgår av forskningsrapporten ”De politiska sakfrågorna inför valet 2022 – Hur ser spelplanen ut?”, som är skriven av Johan Martinsson, forskare och docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt föreståndare för SOM-institutet.

Uppsatsen ingår i årets SOM-rapport som publicerades på försommaren, och man kan läsa: ”Resultaten visar att invandring och brottslighet har stigit hastigt på agendan, medan ekonomiska frågor har fallit i skymundan. Flest väljare anser att Sverigedemokraterna har en bra politik i invandringsfrågor, medan Moderaterna äger frågan om brottslighet. Generellt sett har partier till höger i politiken idag en fördel i de viktigaste frågorna.”

Dessa två partier har så kallat sakfrågeägarskap i de två frågor som väljarna tycker är viktigast – och dessutom är det fler som gillar deras politik i dessa frågor än vad deras opinionssiffror antyder.

kvartal brottslighet valfråga
Källa: Göteborgs universitet

Däremot har arbetsmarknadsfrågor sjunkit kraftigt i opinionen under det senaste decenniet. Johan Martinsson tror att detta beror på att många uppfattar detta område som en invandrings- eller integrationsfråga numera, men tanke på den höga arbetslösheten bland människor med utländsk bakgrund.

Varför detta fokus på brottslighet och migration i opinionen?

– Vissa forskare menar att människors uppfattningar styrs av media, men jag tror att det sker ett samspel mellan media och den egna erfarenheten – vad människor upplever i sin vardag. Invandringen har påverkat vår vardag. Det kan alla se, det räcker ju att gå utanför dörren för att se att Sverige inte ser ut som det gjorde för tio år sedan – det är ju helt uppenbart. Så opinionsutvecklingen drivs av vad som sker i samhället.

– Vad gäller brottsligheten är frågan lite knepigare. Det råder en viss oklarhet över hur brottsligheten egentligen utvecklas – det är min uppfattning i alla fall. Ja det skjuts mer, men visst spelar medierapporteringen stor roll för hur vi uppfattar denna fråga. Här finns mer att forska om – med tanke på att brottslighet kan vara så många olika saker.

Men i fråga om skjutandet så sticker ju ändå Sverige ut i Europa. Och här finns ju en uppenbar risk för tredje person att träffas i korselden.

– Jo, exakt. Det går inte att komma runt detta faktum. Det är klart att folk påverkas.

Data till denna undersökning samlades in vintern 2020–21, och analysen publicerades strax före midsommar. Vad kan man säga om utvecklingen sedan dess?

– Min gissning är att frågan om brottslighet har ökat ännu mer under våren och sommaren. Jag tror att denna fråga kommer att toppa nästa års undersökning, i år låg den tvåa efter invandring. Frågan om brottsligheten har dessutom stigit stadigt sedan 2015. Så den kommer sannolikt fortsätta stiga.

”Varje skottlossning är ett opinionsmässigt steg bakåt för regeringen.”

Johan Martinssons analys är att denna utveckling gynnar högerpartierna. Framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna bedöms ha bäst politik i dessa frågor av väljarna.

Vad kan gynna regeringspartierna då?

– Det finns två saker: Antigen förbättrar regeringen sin politik i dessa frågor, framför allt i att bekämpa brottsligheten. Det innebär att komma med nya politiska förslag som väljarna uppfattar gör skillnad. Men de får inte verka som att de kopierar andra partier, då får de svårt att vinna någon opinion på det. Det andra skulle vara att brottsutvecklingen vänder av andra orsaker före valet och läget förbättras. Sen kommer de såklart försöka använda den klassiska strategin att sätta fokus på andra frågor i stället som är mer gynnsamma för dom, men det kan nog bli svårt att komma runt brottslighet och invandring som opinionen ser ut.

Tror du att något av dessa två saker kommer ske?

– Nej, jag har inte sett några tecken hittills på detta. Och ett problem för regeringen är att de klassiska vänsterlösningarna – utbildning, sociala insatser, ekonomisk jämlikhet – tar tid. Detta är långsiktiga åtgärder som kanske kan ge effekter om tio, tjugo år om de alls fungerar. Men de ger sannolikt ingen effekt före valet.

Kan man säga att varje ny skottlossning drabbar Stefan Löfven?

– Ja, det kan man säga. Varje skottlossning är ett opinionsmässigt steg bakåt för regeringen.

Blir brottsligheten den stora valfrågan?

–Ja, om inget oväntat inträffar. Brottsligheten kommer vara totalt i fokus. Allt fler accepterar eller förespråkar en mer restriktiv invandringspolitik, även om invandringen fortfarande är stor om man jämför med för ett par decennier sedan. Sedan kommer även skola, sjukvård och klimat förekomma i valrörelsen. Klimatet är sannolikt inte på topp bland väljarna, men klimatfrågan kommer att figurera i debatter och utfrågningar ändå, även om svenska politiker har en begränsad förmåga att påverka de globala klimatförändringarna.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.