Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Svensk pandemihantering liknar den i USA

George W Bush byggde upp en pandemiberedskap och Donald Trump skrotade den. Foto: Smith Collection/Gado/Getty Images.

Nästan en femtedel av alla dödsfall i världen har skett i USA. I boken The Premonition målar författaren Michael Lewis upp en bild av ett land med politiserade institutioner som gjort för lite och för sent för att stoppa smittan. Det finns likheter mellan den amerikanska och den svenska pandemihanteringen.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jonas A Eriksson | 15 juni 2021
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Under hösten 2019, bara månader innan coronapandemin bröt ut, presenterades Global Health Security index för första gången. Indexet är ett mått på hur förberedda länder var för epidemier och pandemier. Framtaget av det prestigefyllda Johns Hopkinsuniversitetet, den ideella organisationen Nuclear Threat Initiative (NTI) och analysföretaget the Economist Intelligence Unit (EIU).

Slutsatsen i rapporten, som inkluderade 195 länder, var att inget land var förberett för epidemier eller pandemier, men att det var stor skillnad i beredskap. Tätklungan bestod av rika länder i Nordamerika, Europa och Oceanien. Högst upp av alla placerades USA. Sverige intog sjunde plats. I botten fanns en rad afrikanska länder.¹

USA bäst förberett men flest döda

Trots att USA ansågs vara bäst förberett av alla länder i världen har landet haft flest smittade och flest döda enligt den officiella statistiken. Nästan 600 000 människor har avlidit i covid-19. Hur kunde det bli så? Den amerikanska författaren och finansreportern Michael Lewis tar sig an frågan i en nyligen publicerad bok, The Premonition.² Lewis har tidigare borrat i intressanta frågeställningar i finanssektorn i böcker som Liars Poker och The Big Short.

Det är svidande kritik som Lewis riktar mot den amerikanska pandemihanteringen. Trots ett gott grundarbete i förberedelser för just pandemier initierats från ett håll som förvånar Lewis: president George W. Bush. Med terrorattacken den 11 september och den fiaskoartade hanteringen av orkanen Katrina i färskt minne, läste den dåvarande presidenten en bok om spanska sjukan. Det var 2005. En bok skriven av John M. Barry, som gjorde så starkt intryck på Bush att han beslutade att avsätta medel för att bygga upp en amerikansk pandemiberedskap. Pandemiprojektet ärvdes och utvecklades av president Barack Obama – för att sedan helt monteras ned av president Donald Trump. Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton såg inte hot mot landet komma från virus eller bakterier utan från främmande mänskliga makter.

 

President Barack Obama tog vid när president George W Bush lämnade. Obama vidareutvecklade den pandemiberedskap som Bush hade initierat. Foto: Minar Bhgats/Unsplash.

 

Pandemihanteringen underlättades inte av att den president som fick ansvar att hantera den största krisen sedan andra världskriget var Donald Trump, som initialt avfärdade pandemin som en influensa. Den mest splittrande presidenten i modern tid, med så lite förtroende hos medierna att nästan inget han sa i pandemin tagits på allvar.³ Men Lewis menar att problemet är mycket större än bara Donald Trump. Han är symtom på ett större problem i USA, nämligen polarisering och politisering.

För lite och för sent

Amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som har ansvar för smittskyddet i USA, tonade från början ned riskerna för allmän smittspridning när utbrott konstaterats i Kina och snabbt spred sig till bland annat norra Italien. Lewis beskriver hur CDC:s generaldirektör Robert Redfield vägrade genomföra tester på de hundratals amerikaner som evakuerats från Wuhan i Kina. Och hur CDC till en början avrådde från flygförbud från drabbade regioner, när många andra länder redan genomfört sådana, och motsatte sig tanken på att sätta människor från riskområden i karantän. Lewis beskriver även hur CDC i början motarbetade framtagandet av snabbtester för att konstatera om människor var smittade. En katastrofal smittspridning var ett faktum.

En organisation där ingen riktigt vågar fatta viktiga beslut på grund av rädsla att göra fel och bli av med jobbet.

Lewis menar att CDC över tid har politiserats. Från att för ett par decennier sedan ha varit ett slags kronjuvel i den amerikanska myndighetsvärlden med skickliga vetenskapsmän med hög integritet till att numera befolkas av människor som mer tillsatts på politiska meriter än för sin duglighet. En organisation där ingen riktigt vågar fatta viktiga beslut på grund av rädsla att göra fel och bli av med jobbet. Där försiktigheten blivit så stor att den gränsar till övermod.

President Donald Trump och vicepresident Mike Pence på den tiden det begav sig. Foto: History in HD/Unsplash.

Likheter mellan Sverige och USA

Likheterna mellan den amerikanska pandemihanteringen och den svenska är stora. I början tonade Folkhälsomyndigheten, liksom CDC, ner riskerna för smitta. När smittan väl spridits i samhället var budskapet att det var för sent att göra något. Även i Sverige motsatte sig Folkhälsomyndigheten reserestriktioner och karantänsregler och var skeptisk till tester. Liksom CDC har Folkhälsomyndigheten anklagats för att ha politiserats och byråkratiserats. När dåvarande Smittskyddsinstitutet 2014 blev Folkhälsomyndigheten försvann exempelvis många forskare från den nybildade myndigheten till universitetsvärlden och ersattes med byråkrater.

Pandemier passar helt enkelt inte för räddhågsna, politiserade och byråkratiska institutioner.

Lewis menar att den mänskliga hjärnan – och i förlängningen hela den administrativa apparaten i ett modernt samhälle – inte förstår exponentiell tillväxt. Den tänker för linjärt. Men i en pandemi där smittan växer exponentiellt kan åtgärder inte vänta till i morgon. Beslut skulle helst ha behövts fattas igår. Pandemier passar helt enkelt inte för räddhågsna, politiserade och byråkratiska institutioner.  

Se noter Visa mindre

Noter

1, https://www.ghsindex.org/wp-content/uploads/2019/10/2019-Global-Health-Security-Index.pdf

2, https://www.penguin.co.uk/books/442/442836/the-premonition/9780241512470.html

3, https://kvartal.se/artiklar/labblacka-i-wuhan-trolig-orsak-till-pandemin/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.