Precis som förra veckan är våra analytiker – Alice Teodorescu från Göteborgs-Posten och Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys – lite uppgivna inför en valrörelse som verkar ha svårt att fokusera.
– Vad handlar egentligen den här valrörelsen om? säger Alice Teodorescu. – Ju mer utspel som kommer, ju fler debatter jag hör, desto mer otydligt blir det vad valet handlar om, förutom regeringsmakten och Sverigedemokraterna. Många upplever att det borde handla om ideologiska skiljelinjer, men jag saknar helt en långsiktig berättelse från partierna om vad de egentligen vill.
– Jag tror det här valet i efterhand kommer bli känt som ”SD-valet”, sä
– En folkomröstning om Sverigedemokraterna. Röstar man på dem eller inte? Kan man samarbeta med dem eller inte? Allt kretsar direkt eller indirekt kring dem. Och det är kring dem de verkliga passionerna finns.
Vad tycker panelen? Är Sverigedemokraterna ”borgerlighetens Vänsterparti” eller ett hot mot demokratin?
– De är kanske både och, säger Daniel Suhonen.
– De rymmer både väldigt destruktiva krafter och bara ganska grumliga krafter. Framför allt har de fångat upp stämningar som byggts upp under väldigt lång tid hos människor som inte har blivit lyssnade på, som hamnat i bakvattnet. Sverigedemokraterna handlar inte bara om invandring.
Daniel Suhonen pekar också på en brist i det svenska partilandskapet.
– Vad ska egentligen konservativa vänsterväljare rösta på? De som tycker som jag när det gäller skatter, men som Alice i andra frågor? Det finns inget parti för dem.
– Man ska såklart vara vaksam mot de partier som sprungna ur den mylla som Sverigedemokraterna är, säger Alice Teodorescu.
– Men samtidigt finns det inslag av taktik när vänstern pratar om Sverigedemokraterna. Man försöker splittra borgerligheten. Sverigedemokraterna skulle ju kunna göra så att Alliansen blir större än de rödgröna. Det vill säga utmana socialdemokratin i vad som varit deras existensberättigande, nämligen anspråket på makt.
– Aversionen mot Sverigedemokraterna beror på att deras huvudfiende är Socialdemokraterna, säger Daniel Suhonen.
– Problemet är inte att man attackerar Sverigedemokraterna, problemet är att man lagt så lite kraft på att förstå varför så många människor kommer rösta på Sverigedemokraterna. Socialdemokratins projekt var en gång att skapa välfärd och arbete för alla. Nu när man slutat göra det. Essensen av socialdemokratin för vanliga människor är borta.
En av dagens stora snackisar är att Stefan Löfven i en debattartikel i Dagens Nyheter förklarat sig beredd att leda en koalitionsregering över blockgränserna.
– Det hade varit smartare att säga att ”vi är beredda att ingå i en blocköverskridande koalitionsregering”, säger Daniel Suhonen.
– Jag gillar inte när politiken blir till ”ballar av stål”. Man ska vara ödmjuk när man är nere på knä.
Mer i Valspurten. Alice talar om bristen på behöriga lärare i utsatta områden och varnar för white flight. Dessutom tycker hon det är oseriöst att spara de feta vallöftena till sista veckan före valet. Daniel argumenterar för statlig skola och finner sig något oväntat ha blivit förvandlad till Fredrik Reinfeldt. Och båda är helt eniga om att politikerna borde försöka återta kontrollen över valrörelsen igen. Partierna borde ordna egna debatter och sätta medierna på läktaren. Ta kommandot! lyder uppmaningen till alltför räddhågsna svenska politiker.
Sedan är det dags för dagens utländska poddgäst – Kristian Klarskov från den danska tidningen Politiken – att berätta varför man i Danmark följer den svenska valrörelsen med sådant intresse – och också en hel del häpenhet.
Lyssna på Valspurten den 4 september här.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt