I fredags kväll var det statsministerduell i SVT, men ingen av våra panelister hade avsatt helgkvällen till det.
– Jag kämpade mig igenom den i efterhand medan jag målade garaget, säger Karin Olsson. – Det krävdes lite viljestyrka, för det var en ganska stökig debatt. Jag fick pausa genom att se talen från John McCains begravning. Många av dem var väldigt rörande. Det är svårt att tänka sig en större kontrast till den svenska valrörelsen, där man har börjat förolämpa varandra på det allra lägsta sätt.
– Fördelen med SVT Play är att man kan dra i den där lilla grejen där nere, säger Widar Andersson som också tittade i efterhand. – Annars har jag har lett debatt hemma i Norrköping, hockeylaget Vita Hästen hade familjedag och lokalpolitikerna pra
I går var det mycket Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i medierna. Hur gick det?
– Det gick bra för Åkesson, säger Widar Andersson.
– Sverigedemokraternas problem är ju inte deras partiledare. För Åkesson handlar det om att hitta balansen mellan att sticka in och sticka ut. Han måste också visa sig vara en samarbetsman.
– Det var intressant att han placerade Sverigedemokraterna så långt till höger på den politiska skalan, säger Karin Olsson.
– Partiet verkar ha landat där nu. Samtidigt kan de ju inte förvandlas till en udda borgerlig studentförening där man dricker punsch och beter sig avvikande. De vill nog gärna vara ganska vanliga.
Åkessons kväll fortsatte med debatt med Carl Bildt i SVT:s Agenda där han också indirekt fick möta den franske presidenten Emmanuel Macron som lite oväntat gjort entré i den svenska valrörelsen.
– Det var väldigt underhållande att höra Åkesson påstå att Frankrikes president inte skulle värdera nationalstaten, säger Karin Olsson.
– Och Bildt är på gång på allvar! säger Widar Andersson.
– Han är ju ute och knackar dörr också. Debatten med Åkesson var riktigt bra, jag blev riktigt upplyft.
– Jimmie Åkesson har en slags ärlighet och rättfärdighet som jag tror tilltalar många, säger Karin Olsson.
– Han behöver inte tassa runt vissa frågor. Men när han väl börjar tassa blir det väldigt obehagligt. Som när han fick kommentera de nya avslöjandena om nazister i partier. Det kom inget riktigt avståndstagande, i stället anklagade han Expressen för att inte ha gått igenom andra partier på samma sätt, vilket vi naturligtvis har gjort.
Sista veckan av valrörelsen kommer bli hård, spår Widar Andersson. De tre stora partierna kommer stå för en del ”negative campaigning” för att svärta ner varandra.
I skuggan av statsministerdueller och Sverigedemokrater försökte också Centerpartiet sätta agendan under helgen. Annie Lööf lovade 6,4 miljarder för att utjämna löneskillnader mellan statligt anställda män och kvinnor.
– Annie Lööf har ju profilerat sig som den unga, kvinnliga partiledaren, säger Karin Olsson.
– Nu känner hon sig kanske lite jagad av att det gått så bra för Ebba Busch-Thor och vill profilera sig feministiskt. Men frågan är väldigt komplex. Jag tror kanske inte att den frågan kommer lyfta i valrörelsen.
Dessutom i Valspurten den 3 september: Widar försöker hitta en plats att förtidsrösta på sedan Centern verkar ha tagit över Centralen i Stockholm, Karin efterlyser ett ideologiskt projekt hos Moderaterna och båda är missnöjda med seriositeten och verklighetsförankringen i politikernas välfärdslöften. Och så berättar Widar varför skyddsnätet i svensk politik med största sannolikhet inte kommer finnas kvar efter valet.
Lyssna på Valspurten den 3 september här.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt