Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Pandemin är en perfekt kris att exploatera

Kinas utrikesminister Wang Yi och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov träffades för samtal den 22 mars 2021. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service/TT.

Pandemin är en spelbricka på storpolitikens maktbord. Ryssland och Kina har till och med vidarebefordrat varandras desinformation, skriver Patrik Oksanen. När information saknas eller är osäker söker vi människor berättelser som fyller luckorna, något som Moskva och Peking gärna hjälper till med.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Patrik Oksanen | 24 mars 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet

För att skapa oro sprids sedan ett år tillbaka desinformation om covid-19. Nu senast misstänkliggörs framför allt vaccin från Pfizer och Astra Zeneca.

Pandemin är en spelbricka på storpolitikens maktbord. Kina och Ryssland agerar för att undergräva den internationella regelbaserade ordningen och splittra västliga demokratier.

Väst håller fast vid den regelbaserade liberala ordningen som bygger på multilaterala lösningar. Kanske denna världsordning nu fått sin sista chans med Biden som USA:s president?

Ryssland främjar ett ekosystem med desinformation och propaganda som olika aktörer förstärker. Ryssland och Kina har till och med vidarebefordrat varandras desinformation.

De fysiska effekterna av desinformationen är omfattande. Minst 140 5G-master har attackerats i Europa.

En pandemi är en perfekt kris att exploatera. När information saknas eller är osäker söker vi människor berättelser som fyller luckorna, något som Moskva och Peking gärna hjälper till med.

 

Överlägsen skicklighet består i att bryta fiendens motstånd utan att strida.
Sun Tzu (544–496 f.Kr.)

9 december 2020

Den pensionerade professorn från Högskolan i Gävle, en gång flykting från Chile, sitter i sitt hem i Italien och tittar bekymrat in i kameran i ryska statskanalen RT. Det handlar om Pfizers vaccin och att sex personer har dött under testerna. Det bekymrade ”tv-ankaret” frågar om det inte är väl sent, eftersom vaccinet redan används. Svaret från professorn är lika bekymrat: ”Självklart är det så, men bristen på transparens är ännu värre…”

Samtalet pågår i nästan sju minuter. Men en sak berättas inte. Att av de sex dödsfallen var fyra i testgruppen som tog placebo. Två andra personer dog av orsaker som inte är kopplade till vaccinet.

När uppdraget är att skapa oro passar inte fakta in.

Den pensionerade professorn har gjort sådana här informationsinsatser åt Ryssland tidigare, som smutskastning av de Vita hjälmarna i Syrien och påståenden att Assads kemgasattacker inte har hänt.

Sedan ett år tillbaka är det covid-19 som gäller, och nu senast framför allt att misstänkliggöra vaccin från Pfizer och Astra Zeneca. Genom twittrande, krönikor i RT och medverkande i tv sprids även budskap som att Sveriges agerande är oförlåtligt grymt och att Sputnikvaccinet är ett offer för ett kallt krig mot mänskligheten som förs från de medicinska storföretagen.

12 januari 2021

Ett kinesiskt twitternätverk börjar sprida en video som går ut på att misstänkliggöra Pfizer-vaccinet. Tajmingen är ingen slump, för kort därefter kommer uppgifter från Brasilien att tester visat att det kinesiska vaccinet bara är effektivt till 50 procent.

Det gäller att i förväg jämna ut spelplanen och så tvivel om konkurrenterna.

20 mars 2021

”Hembygdshistorikern” postar en länk om att svenska bolag nu är redo att producera Sputnik V-vaccinet. Postningen sker en lördagskväll i en svensk Facebookgrupp med över 22 000 medlemmar. Men det är inte Hembygdshistorikerns första postning om det ryska Sputnikvaccinet, inte ens den första den här lördagen. Tidigare samma dag har personen postat en länk till en artikel i den ryska statskanalen Sputnik News. Och dagen startade redan klockan 06.12 med ”Tror du Sverige har lika mycket råg i ryggen och liksom Tyskland köper in Sputnik V??????”

När söndagskvällen kommer och Hembygdshistorikern återigen postat om det ryska vaccinet tröttnar en person i gruppen och undrar ”hur många propagandainlägg om Sputnik V är du uppe i nu? 80-90st?”

Det här är tre ögonblicksbilder från det pågående informationskriget om coronavaccin.

Storpolitikens maktbord

Pandemin har blivit en spelbricka på storpolitikens maktbord. Kina och Ryssland agerar allt mer öppet för att undergräva den internationella regelbaserade ordningen och skada sammanhållningen bland västliga demokratier. Informationsarenan är billig att använda med låg risk och potentiellt stor utdelning.

Med ena handen målas konkurrenternas vaccin i svart. Biverkningar överdrivs och förtroendet för västliga myndigheter undergrävs därmed. Astra Zenecas vaccin framställs som ett apvaccin i rysk tv. Till sist är det bara fantasin som sätter stopp, några exempel från de 219 vaccinträffar som finns i EU:s utrikestjänst databas på desinformation:

Globalisterna använder pandemin och Pfizervaccinet för att minska jordens befolkning”, ”Vaccin från Europa är till för att sterilisera afrikaner” och ”64 personer har dött i Sverige i vaccinbiverkningar”.

Om den ena handen målar svart så använder Kina och Ryssland den andra handen för att skönmåla egna insatser. I början av pandemin handlade det om sändningar av skyddsutrustning, där flygplan draperades i kinesiska flaggan och lastbilskonvojer dekorerade med ryska flaggan skyndade till undsättning. Nu är det vaccin.

Det är genom vaccindiplomati som Kina och Ryssland hoppas fördjupa och exploatera sina fotfästen i alla världsdelar när desperata länder står i kö för att få åtråvärda doser av vaccin. En biljett till normalitet blir då en biljett in för Beijing och Moskva.

Auktoritär kontra demokratisk

Ytterst handlar informationskriget om det är auktoritära eller demokratiska idéer som ska prägla århundradet. Ska den starkes rätt eller lagar och regler styra det internationella umgänget?

Ryssland vill vara en jämlike med de andra stormakterna och ha en egen inflytelsesfär på små staters bekostnad. Kina vill vara världens mittpunkt 2049, då kommunistpartiet firar hundra år vid makten.

Ett hinder är USA och demokratierna i väst som håller fast vid den regelbaserade liberala ordningen som bygger på multilaterala lösningar som EU, Nato, OSSE och WTO. Det är en världsordning som kanske har fått sin sista chans nu när Joe Biden blivit USA:s president efter Donald Trump?

Längs vägen har politisk krigföring utvecklats och förfinats i över hundra år i Ryssland.

I det här maktspelet om världens framtid kombineras uråldriga insikter från tänkare som Sun Tzu med modern teknik. Längs vägen har politisk krigföring utvecklats och förfinats i över hundra år i Ryssland: Tsarens Ryssland, Sovjetunionen och dagens Ryssland verkar i en obruten tradition av politisk påverkan.

I det moderna informationssamhället blir det allt svårare att särskilja vem som är vad, och vad som är en fullt legitim åsiktsbildning i en demokrati och vad som är delvis manipulerat utifrån. De statsstyrda informationskrigarna gömmer sig gärna under yttrandefrihetens mantel i sällskap med ovetande medborgare som över tid kan engageras så till den grad att de övertygat och utan styrning postar främmande makts budskap morgon, middag och kväll.

Ekosystemets uppbyggnad

Rapporten ”Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem” från amerikanska utrikesdepartementet beskriver hur det ryska ekosystemet är uppbyggt:

”… Ryssland främjar perpetual adversarial competition (ständig rivaliserande konkurrens) i informationsmiljöer genom att uppmuntra ett ekosystem med desinformation och propaganda som möjliggör att olika och överlappande budskap förstärker varandra även när enskilda meddelanden verkar motstridiga. Detta ekosystem återspeglas i både källorna till desinformation och propaganda – officiella regeringsuttalanden, statsfinansierade medier, proxywebbplatser, botar, falska sociala mediepersoner, cyberaktiverade desinformationsoperationer etcetera – och de olika strategier som dessa kanaler använder.”1

Det ryska ekosystemet existerar inte i ett vakuum, andra aktörer drar nytta av narrativen och förstärker dessa. Det handlar om politiska extremister, som ser möjligheten att för sin sak skapa en revolutionär situation, konspirationsteoretiker, och de som söker ekonomisk vinning genom att sprida desinformationen. Ibland är drivkrafterna kombinerade.

… första gången agerade ryska och kinesiska statsaktörer öppet i att förstärka och vidarebefordra varandras desinformation.

I början av pandemin kunde även en historisk symbios noteras, för första gången agerade ryska och kinesiska statsaktörer öppet i att förstärka och vidarebefordra varandras desinformation. Som när kinesiska UD:s talesperson Zhao Lijian twittrar länkar till en rysk proxysajt som påstår att viruset är skapat i USA. Sajten skriver senare ytterligare en artikel om virusets härstamning från USA och hänvisar då till just Zhao Lijian.

Spiller över på Sverige

Även om Sverige inte är en huvudsaklig måltavla för Rysslands och Kinas informationspåverkan så är arenan global. När det regnar på prästen droppar det på klockaren” är ett talessätt som är illustrativt, för när det regnar på USA eller Tyskland så spiller det över på Sverige.

Säkerhetspolisen konstaterade i sin årsrapport att sårbarheterna ökar, att pandemin utnyttjas av främmande makt såväl som extremistmiljöer för att polarisera och öka misstron mot samhället:

”Den pågående pandemin är inget undantag utan en omständighet som alla tre extremistmiljöer som Säkerhetspolisen följer använder i sin propaganda.”

De fysiska effekterna av vad desinformationen ställer till med har varit omfattande. Minst 140 5G-master hade attackerats i Europa fram till halvårsskiftet 20202 efter att konspirationsgrupper kopplat 5G till pandemin. Aktivisterna tror att dödsfallen egentligen kommer från strålningen och inte från viruset eller att masterna används för att sprida viruset. Så många som 800 människor beräknas ha avlidit under första kvartalet i fjol till följd av att man lyssnat på olika tips om mirakelkurer mot covid-19, detta enligt en studie i American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.3 Runt omkring i Europa, inklusive i Sverige, sker demonstrationer mot coronahanteringen. Ett stormningsförsök av tyska förbundsdagen har misslyckats.

Så möjliggörs kampanjer

Och nej, det är inte Ryssland och Kina som direkt styr och ställer så att enskilda kampanjer genomförs. Däremot bidrar Ryssland och Kina till att skapa en informationsmiljö, ett ekosystem, som möjliggör dessa.

När information saknas eller är osäker söker vi människor berättelser som fyller luckorna, något som Moskva och Beijing gärna hjälper till med …

Läggs faktorerna kostnad, risk och möjlighet ihop är det inte konstigt att informationspåverkan är något attraktivt. En pandemi, med all den osäkerhet som den medför, är en perfekt kris att exploatera. När information saknas eller är osäker söker vi människor berättelser som fyller luckorna, något som Moskva och Peking gärna hjälper till med …

Så hur var det nu? Jo, överlägsen skicklighet består i att bryta fiendens motstånd utan att strida. Orden är Sun Tzus och 2 500 år gamla, men de är lika aktuella idag som då.

Se noter Visa mindre

Noter

1, ”Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem”: ”…Russia has operationalized the concept of perpetual adversarial competition in the information environment by encouraging the development of a disinformation and propaganda ecosystem that allows for varied and overlapping approaches that reinforce each other even when individual messages within the system appear contradictory. This ecosystem reflects both the sources of disinformation and propaganda—official government statements, state-funded media outlets, proxy websites, bots, false social media personas, cyber-enabled disinformation operations, etc.—and the different tactics that these channels use.”

https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/08/Pillars-of-Russia%E2%80%99s-Disinformation-and-Propaganda-Ecosystem_08-04-20.pdf

2, https://www.euractiv.com/section/5g/news/fifteen

3, https://www.ajtmh.org/view/journals/tpmd/103/4/article-p1621.xml

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.