Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Döden på isarna var värre förr, Liljestrand!

Farliga isar. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Varje vår dör folk som beträtt svaga isar. Men faktum är att allt färre drunknar på isarna, klimatförändringarna till trots.

Av Henrik Höjer | 2 mars 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Männen på isarna dör av klimatkrisen” skrev Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand den 1 mars. ”Jens Liljestrand ser de tragiska drunkningsolyckorna i klimatförändringarnas obarmhärtiga ljus” förklarade ingressen.

Tankekedjan varmare klimat, skörare isar och fler dödsfall i drunkning är förstås lockande. Men stämmer det? Nix. Svenska livräddningssällskapet samlar in data över drunkningar. Och deras sifferserier berättar om att vi är allt bättre på att hantera närheten till vatten och isar. När Livräddningssällskapet grundades år 1898 hade landet drygt 5 miljoner invånare. Då drunknade runt 1 000 personer om året. I dagens Sverige med över 10 miljoner invånare är det runt 100 personer om året som drunknar.

Antal drunknade per år och per capita i Sverige. Källa: Svenska livräddningssällskapet.

”Alla de omkomna var män i 60- till 80-årsåldern. Vi är vana vid att de som dör i olyckor är de unga grabbarna, kicksökarna och risktagarna, de som hoppar, klättrar, dyker eller kör för fort”, skriver Liljestrand. Nej, äldre män är kraftigt överrepresenterade i de flesta typer av drunkningsolyckor, och har varit så sedan länge. Detta är alltså inget nytt eller ovanligt.

Jens Liljestrand antyder att man förr i tiden levde i harmoni med naturen och visste när isarna bar eller brast. Inget kan vara mer fel.

Vårisar skördar alltid människoliv, oftast äldre män. Men denna typ av drunkningsdöd har nästan halverats under 2000-talet, varmare klimat till trots.

Antal döda i isolyckor per år i Sverige. Källa: Svenska livräddningssällskapet.

”Men den tragedi vi nu ser utspelas drabbar alltså i första hand äldre män, ofta med lång erfarenhet av att vistas på isarna vintertid, generationer av nedärvd kunskap om var och när och hur snabbt isarna blir bäriga och därefter smälter och blir livsfarliga.”

Fattiga drunknar mest

Jens Liljestrand antyder att man förr i tiden levde i harmoni med naturen och visste när isarna bar eller brast. Inget kan vara mer fel. Drunkningsolyckor har ett starkt samband med fattigdom och okunskap. Och därför drunknade man betydligt oftare förr i tiden.

Inte heller globalt sett drunknar fler människor av klimatförändringar. I framför allt länder söder om Sahara i Afrika drunknar över tio gånger så många per capita som i Sverige. Men överlag minskar drunkningsdöden i hela världen, enligt data från Institute for health and metrics evaluation vid university of Washinton– klimatförändringar och stigande havsnivåer till trots. Just för att allt fler barn går i skolan och lär sig simma samt att allt fler lämnar fattigdom och okunskap bakom sig.

Antal drunknade per capita i olika världsdelar. Källa: University of Washington.

Klimatförändringarna är mycket påtagliga och ett allvarligt hot mot mänskligheten. Men att slentrianmässigt skylla allt möjligt på klimatet gynnar knappast förståelsen av klimatförändringarna.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.