Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Optimism – var god dröj

Över 10 000 döda i corona präglar stämningen i Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bilden av en misslyckad coronahantering i Sverige har vuxit sig starkare, enligt Demoskops senaste opinionsmätning. Pessimismen dominerar, förutom bland framför allt centerpartister. Samtidigt framträder Ulf Kristersson som en allt mer populär oppositionsledare. Denna analys är den första i ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 15 januari 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Trots nytt år, något ljusare tider och ett vaccin i sikte så präglar pessimismen Sverige – betydligt fler menar att landet utvecklas åt fel håll, än de som tycker motsatsen. Män är dessutom något mer pessimistiska än kvinnor (och när optimismen dominerade i Sverige för nästan tio år sedan var männen mer optimistiska än kvinnorna).

När den första vågen av corona drabbade Sverige i våras – och Sverige drev en unik linje så minskade uppenbarligen pessimismen. Men den andra vågen har av allt att döma inte utlöst samma positiva känslor. Grundhållningen sedan ett drygt halvt decennium tillbaka är dock att majoriteten menar att landet utvecklas åt fel håll.

Överlag är oppositionen mer negativ till Sveriges utveckling, medan januaripartierna är måttligt positiva. Centerpartister och liberaler är allra mest optimistiska, medan Sverigedemokraternas sympatisörer är mest pessimistiska – och de är dystrare än någonsin.

Bara tre procent av SD-anhängarna menar att landet är på väg åt rätt håll, medan 79 procent av centerpartisterna anser det.

De områden som opinionen överlag menar går åt rätt håll är jämställdhet och miljö, medan äldreomsorg, sammanhållningen i samhället och integration utvecklas allra mest åt fel håll.

Generellt har corona föga förvånande dominerat samtalsklimatet under stora delar av 2020, följt av migration, sjukvård och kriminalitet. Under hösten präglade en kort tid kriminalitet och amerikansk politik samtalet i Sverige – för att sedan återgå till pandemin när den andra vågen drabbade landet. Nu pratar vi till och med mer om corona än i våras.

Den viktigaste frågan blev under våren sjukvård, och när den andra vågen av covid-19 drabbade landet under senhösten gick återigen sjukvården förbi lag och ordning som den viktigaste samhällsfrågan, tätt följd av invandring.

Förväntningarna på den egna ekonomin under det närmaste året – som varit försiktigt positiva – har legat relativt stabilt sedan 2013, förutom ett kraftigt fall när pandemin drabbade oss senvintern 2020. När man lyfter blicken till vanliga löntagares ekonomi och landets ekonomi görs i regel mer negativa bedömningar. Men allt fler tror på en återhämtning under 2021, framför allt för den personliga ekonomin.

Man kan nu anta att den svenska coronahanteringen börjat kosta, rent partipolitiskt. Moderatledaren Ulf Kristersson är i denna mätning den populäraste partiledaren, följd av Jimmie Åkesson och Ebba Busch. Nyamko Sabuni intar en bottenposition, vilket kan sättas i samband med att Liberalerna får en bottennotering, bara 2,3 procent av partisympatierna, vilket är det lägsta Demoskop har uppmätt.

Ulf Kristersson är även vinnare i statsministerkampen. Nästan halva väljarkåren, 47 procent, menar att han vore en bättre statsminister än Stefan Löfven – medan 39 procent anser motsatsen. Man kan notera att bland Liberalernas sympatisörer är långt fler positiva till Ulf Kristersson som statsminister än till Stefan Löfven. Bland Centerpartiets sympatisörer är fördelningen mycket jämn mellan de båda.

Nästa år är det val. Oppositionen samlas kring sin statsministerkandidat, som har en klar medvind i opinionen nu.

Ulf Kristersson är för övrigt mycket populär som statsministerkandidat även bland sverigedemokrater och kristdemokrater. Allra minst stöd har han bland socialdemokrater.

Ulf Kristersson har över tid fått en allt starkare ställning som statsministerkandidat. Temperaturen i denna kamp har även höjts, allt färre är likgiltiga – gruppen som inte skulle se någon skillnad mellan de två har halverats sedan hösten 2017.

Nästa år är det val. Oppositionen samlas kring sin statsministerkandidat, som har en klar medvind i opinionen nu. Den andra vågen av covid-19 har inte stärkt Stefan Löfven på samma sätt som den första.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 000 intervjuer är genomförda mellan den 29 december 2020 och den 5 januari 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.