Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

Ny ordförande i styrelsen

Som ett led i den fortsatta utvecklingen av tidskriften Kvartal breddas styrelsen och Patrik Wahlén tillträder som ny ordförande efter Thomas Gür som lämnar Kvartal. Till styrelsen knyts även Lotta Dinkelspiel, Viveka Ekberg, Per Josefsson och Staffan Persson.

Av Kvartals  redaktion | 13 november 2020
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Den allmännyttiga insamlingsstiftelsen Kvartal bildades i juni 2015 med det huvudsakliga ändamålet att främja en vuxen samhällsdebatt genom en vidareutveckling och fördjupning av vederhäftig och saklig svensk samhällsjournalistik.

Stiftelsens första och hittills enda projekt är tidskriften Kvartal. En av tidskriftens initiativtagare och den förste chefredaktören Peter Santesson sammanfattade sin syn så här: ”Det svenska samhället står inför en rad allvarliga prövningar, samtidigt som vår förmåga att på ett seriöst sätt diskutera gemensamma angelägenheter tycks ha försvagats. Inte på länge har de stora samhällsfrågorna präglats av ett lika stort allvar som nu. Men inte på länge har debatten kring dem varit lika juvenil, ytlig och konfliktinriktad som idag.”

– Behovet att värna och utveckla en journalistisk plattform som kan ge syre i form av fakta, relevant journalistik och hederliga diskussioner har tyvärr bara ökat under Kvartals snart sexåriga verksamhet, säger Patrik Wahlén som efter ett antal år som ledamot idag tillträder som stiftelsens ordförande, efter Thomas Gür som lämnar styrelsen.

I syfte att fortsätta utveckla tidskriften Kvartals verksamhet knyts nu även Lotta Dinkelspiel, Viveka Ekberg, Per Josefsson och Staffan Persson till styrelsen, som utöver Patrik Wahlén även består av Erik Åfors, stiftelsens VD. Vare sig styrelse eller VD uppbär arvode.

Lotta Dinkelspiel är chefredaktör på nyhetstjänsten Squid och har mångårig journalistisk erfarenhet bland annat som redaktionschef på Affärsvärlden. Viveka Ekberg har en finansiell bakgrund och är verksam i ett antal styrelser för noterade och privatägda bolag samt Centrum för rättvisa. Per Josefsson är partner på Brummer & Partners. Staffan Persson är företagare.

Under 2017 anslöt Jörgen Huitfeldt till tidskriften och under hans ledning utvecklades ett ambitiöst utbud av poddar, främst Fredagsintervjun, Veckopanelen och Den svenska modellen. Sedan 2019 är Jörgen Huitfeldt chefredaktör och ansvarig utgivare. Redaktionen består av Staffan Dopping, poddredaktör, Frida Eckermann, webbansvarig och webbredaktör, Henrik Höjer, vetenskapsredaktör och Ola Wong, kulturredaktör. Maria Källsson är ansvarig för marknad och utveckling.

Allt innehåll som produceras av tidskriften Kvartal är fritt tillgängligt för läsare och lyssnare. Verksamheten finansieras i sin helhet av stöd från Insamlingsstiftelsen Kvartal. Stiftelsen tar inte emot gåvor eller anslag från intresseorganisationer, politiska partier eller stöd från staten. Gåvorna kommer istället i stigande grad från läsare och lyssnare, och under de inledande åren stöttas projektet även av en mindre grupp samhällsintresserade medborgare, där den absoluta merparten av insamlade medel kommer från Jonas och Robert af Jochnick, Staffan Persson, Patrik Wahlén och Erik Åfors.

– Kvartal har ingen särskild värdegrund eller ideologisk riktning – annan än att vuxna människor både har rätten och plikten att diskutera sin samtids frågor utan försök till uppfostran, säger Patrik Wahlén.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.