– Det är viktigt att notera att den här kommittén alltså bara har arbetat med grundlagsregleringen. Det handlar alltså bara om att öppna en möjlighet för att införa regler om återkallelse. Utformningen av reglerna blir en uppgift för riksdagen, säger Henrik Jermsten.
För att grundlagen ska ändras krävs två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan, och därför behöver partierna i kommittén helst vara eniga bakom förslagen. Enighet finns i flera frågor, men inte i den om återkallade medborgarskap. Tidöpartierna vill kunna ta det svenska passet från gängledare som sitter utomlands, men Socialdemokraterna säger nej då de anser att förslagen träffar för brett.
På en presskonferens uttryckte justitieminister Gunnar Strömmer oro över bristen på enighet:
– På den här punkten är jag bekymrad. Jag tror att det hade varit viktigt med en reglering som också träffar de som utgör ett stort systemhot mot vår inre säkerhet, men som inte nödvändigtvis finns i den våldsbejakande extrema miljön utan i den gängkriminella.
Statsminister Ulf Kristersson påpekar:
– På min sida av politiken vill vi att den som har dubbelt medborgarskap och som begår systemhotande brottslighet ska kunna bli av med sitt svenska medborgarskap.
Däremot varnar Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson för att breda förslag kan skapa obalanser:
– Vi jobbade konstruktivt med att hitta en lösning. Men den lösning som ni nu föreslår, den bedömer vi som alltför bred. Vi tycker inte att man ska kunna bli av med sitt medborgarskap på grund av det.
Frågan om regeringen ändå kommer lägga fram förslaget trots bristen på enighet återstår att se.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt