Samtidigt planerar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att träffa familjer till de gisslan som hålls fångna, enligt israeliska Channel 12.
Jonathan Conricus, tidigare talesperson för den israeliska armén och nu vid den amerikanska tankesmedjan Foundation for Defense of Democracies, uttrycker tveksamhet om förhandlingarna kommer att leda till en hållbar fred. Han menar att det finns flera kvarstående frågor som varken Israel eller Hamas är villiga att kompromissa om.
Avtalet uppges bestå av tre faser och det kvarstår punkter som varken Israel eller Hamas vill kompromissa kring. Det handlar till exempel om den fortsatta närvaron av israeliska styrkor i delar av Gaza och storleken på den säkerhetszon som Israel har upprättat runt Gazaremsan, säger Jonathan Conricus.
En annan olöst fråga är den om vilka palestinska fångar som ska släppas. Enligt källor till BBC handlar det om 1 000 fångar, bland dem personer dömda för terrorbrott. Men kravet på att få den dödade Hamasledaren Yahya Sinwars kropp överlämnad kommer inte att mötas enligt israeliska medier, fortsätter han.
Conricus påpekar också den tredje olösta knäckfrågan, huruvida avtalet ska innebära ett faktiskt slut på kriget.
– Om det händer så är det ett stort problem för Israel därför att landet inte har uppnått sina mål att verkligen slå ut Hamas och att byta ut Hamas med någon annan som kommer att leda Gazaremsan i framtiden. Jag tror inte att Israel kommer att gå med på det, det blir bara ett fortsatt krig och stora militära hot för Israel i framtiden, säger han.
Det internationella trycket ökar, särskilt med tanke på USA:s inkommande presidentskifte där Donald Trump har uttryckt ett ultimatum om att Hamas måste frige all gisslan före presidentinstallationen den 20 januari.
Steve Witkoff, Trumps sändebud i Mellanöstern, har nyligen besökt Israel för ett, vad som beskrivs som, spänt möte med premiärminister Netanyahu.
Opinionen då? Hur ser den ut? Jonathan Conricus nämner undersökningar som visar på ett brett folkligt stöd för att få hem gisslan, även om det innebär att kriget avslutas utan att Israels uttalade mål uppnås. Här finns en schism mellan folket och regeringen, säger han.
– Jag tror att folket i Israel siktar på att få hem gisslan och kanske få en viss paus i kriget och sen se hur man fortsätter att försvara sig i framtiden. Jag tror inte att det finns någon som är tillräckligt naiv för att tro att nu kommer det bli fred mellan Israel och Gaza utan att det bara handlar om ett tillfälligt eldupphör och en chans att få hem förhoppningsvis levande gisslan, säger Conricus.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt