Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun10 januari 2025

Vägen mot ett större EU är svår, farlig och nödvändig

Laddar ...
Statsvetaren och seniora forskaren Gunilla Herolf intervjuas av Magnus Thorén. Trumpismens återkomst, Rysslands krig i Ukraina och Kinas hot mot våra jobb och industrier brukar beskrivas som ödesfrågor för EU. Men enligt Gunilla Herolf är en ännu viktigare fråga hur unionen ska kunna fortsätta växa med nya medlemmar som Georgien, Moldavien och Ukraina. Varför ser hon ett växande EU som en ödesfråga för vår framtida säkerhet? Vad skulle Sverige egentligen vinna på det och hur ser hon på risken att länder som Nordmakedonien, Albanien och Serbien snarare skulle innebära mer korruption och ökat ryskt inflytande än välstånd och säkerhet?

Fler avsnitt

Fredagsintervjun3 januari 2025

De gröna satsningarna i norr bygger på önsketänkande

Laddar ...
Författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark intervjuas av Magnus Thorén. Satsningarna i norra Sverige på fossilfritt stål, grönt flygbränsle och batterier har i princip varit dömda att misslyckas redan från start. I stället för att ösa miljarder på dessa projekt borde många kommuner i norra Sverige och i glesbygd krympa kontrollerat, riva tomma hus och satsa på sådant som faktiskt är livskraftigt på riktigt, menar Jörnmark. Men innebär inte det krassa receptet att han både underskattar förmågan i samhällen som Skellefteå och Boden, och bortser från konkurrensfördelar hos områden som badar i billig el?

Fredagsintervjun27 december 2024

Special: Ombytta roller

Laddar ...
Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt intervjuas av lyssnaren Björn Edberg. För några veckor sedan fick redaktionen ett mejl. Avsändaren var en 42-årig sjuksköterska och entreprenör från Bromma i Stockholm, som har följt Kvartal under många år. Av mejlet att döma är Björn Edberg mer intresserad än de flesta av de överväganden som styr journalistiken och hur den kan bli balanserad och transparent. Han ställde en fråga till oss: Skulle Jörgen Huitfeldt kunna tänka sig att för en gångs skull inte ställa frågorna utan i stället vara den som svarar på dem – alltså låta en ”vanlig lyssnare” ta över programledarmikrofonen? Varför skulle vi säga nej när en trogen prenumerant kommer med ett så spännande förslag, mitt i juletid dessutom?

Fredagsintervjun20 december 2024

Medierna vaknade inte
förrän Einár blev skjuten

Laddar ...
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Under sina 40 år som polis har han sett den grova organiserade brottsligheten skifta karaktär. Och vid specialsatsningarna i Södertälje har Gunnar Appelgren skaffat sig stor erfarenhet om hur kriminaliteten äter sig in i företag och myndigheter. Vad gäller den extrema våldsutvecklingen beskriver han Sverige som ”den kokande grodan”. Den smygande försämringen har gjort att vi inte sett punkten där det gått för långt och är dags att ställa om på riktigt, säger han.

Fredagsintervjun13 december 2024

Det är som att du vill rymma från din egen kropp

Laddar ...
Trygghetsentreprenören Cissi Nilsson intervjuas av Staffan Dopping. Nästan en av tre kvinnor känner sig otrygga, enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen. Cissi Nilsson nära nog förlamades av sin rädsla efter ett våldtäktsförsök när hon var 19 år. Nu är hon vd för ett företag som säljer en larmapp som kan kopplas till "räddare" över hela landet. Har hon hittat ett betydelsefullt verktyg i kampen mot överfall, misshandel och våldtäkter?

Fredagsintervjun6 december 2024

Jag är oroad över Kinas dominans

Laddar ...
Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke intervjuas av Magnus Thorén. Som vd för organisationen Svenskt näringsliv har han ofta betonat vikten av öppna marknader, färre regleringar, lägre tullar och fri konkurrens. På det sättet gynnas inte bara företagen, enligt honom, utan också samhället i stort, välfärden och den gröna omställningen. Men stämmer den kartan fortfarande? I en tid där Donald Trump utlovar höjda tullar och experter varnar för hur Kina med oschyssta metoder riskerar att slå ut våra ledande industrier?
Fler avsnitt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.