Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Northvolt undviker likvidation efter extra bolagsstämma

Journalister utanför Northvolts huvudkontor i Stockholm där batteritillverkaren höll extrastämma den 8 januari. Northvolt får grönt ljus av ägarna för att fortsätta driva verksamheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Northvolt har hållit en extra bolagsstämma för att besluta om framtiden, där valet stod mellan likvidation eller fortsatta försök att driva företaget. Beslutet blev att försöka driva bolaget vidare – trots allvarliga ekonomiska problem.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Kvartals redaktion | 8 januari 2025
Profil Inlästa texterLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Batteritillverkaren Northvolt höll under eftermiddagen en extra bolagsstämma för att besluta om företagets framtid. Som väntat blev beslutet att försöka driva bolaget vidare, vilket bekräftar de allvarliga ekonomiska problem företaget står inför.

– När jag säger att det är en formalitet så innebär det att det är självklart att aktieägarna kommer godkänna att man ger ledningen eller styrelsen lite mer tid på sig att försöka lösa det här. Men det är en bekräftelse på att man har väldigt allvarliga problem, säger Peter Benson, chefredaktör på veckomagasinet Affärsvärlden, till Kvartal Idag.

Alternativet att ersätta styrelsen med en likvidator, vars uppgift skulle vara att sälja alla tillgångar, var inte aktuellt för aktieägarna. Likvidationsvägen skulle med säkerhet innebära att ingen utdelning skulle ske, och aktieägarna hoppas i stället på att kunna rädda bolaget genom någon form av nödfinansiering framöver.

I december fick Northvolt godkännande från sina fordringsägare att fortsätta betala löner till anställda och ersättningar till nyckelleverantörer, och bolaget planerar att avsluta rekonstruktionen i början av 2025. Mycket återstår dock för att Northvolt ska bli lönsamt, menar Peter Benson.

– Chansen till överlevnad är att man får ordning på balansräkningen och blir av med skulderna samtidigt som man får in en ledning som vet hur man tillverkar batterier. Båda dessa saker är stora frågetecken än så länge.

– Det är nog mycket som talar för att det minst dåliga är att det slutar med en konkurs. Skälet för det är att de har så mycket dåliga avtal och så mycket dåliga skuldproblem som man skulle bli av med om man satte bolaget i konkurs. Och omvänt så finns det inte så många tillgångar och annat som automatiskt försvinner om man går i konkurs, säger Peter Benson.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.