Under de senaste månaderna har det funnits misstankar om sabotage mot undervattenskablar i Östersjön, särskilt i samband med att fartyg med rysk och kinesisk anknytning passerat kablarna. Sveriges försvarsminister Pål Jonson har förklarat landets försiktiga agerande i jämförelse med Finland, som har agerat mer resolut i liknande situationer. Jonson betonar vikten av att stärka motståndskraften för att undvika att Sverige blir ett mål för hybridmetoder. Han menar att det handlar om att stärka hela samhällets säkerhet, inte bara regeringens.
– Vi har vidtagit ett antal åtgärder för att stärka motståndskraften, säger Pål Jonson i Kvartal Idag.
– Det handlar om allt från regeringens organisation med nationellt säkerhetsråd och strategi, till myndighetssamverkan.
En orsak till skillnaden i agerande mellan Sverige och Finland är de olika juridiska situationerna. Det finska fartyget IGLS bordades när det befann sig på finskt territorialvatten, medan det kinesiska fartyget Yi Peng 3 befann sig inom den danska e
– Vi måste förhålla oss till havsrätten och ha en regelbaserad världsordning, fortsätter Jonson. Om fartygen hade varit på svenskt territorialvatten skulle vi ha agerat som Finland.
Trots riskerna med ökande spänningar menar Jonson att Sverige, liksom andra länder, förväntar sig att alla respekterar internationell rätt och havsrätten.
– Vi respekterar internationell rätt och vi förväntar oss att andra länder också gör det inklusive havsrätten, säger Jonson.
Han understryker också vikten av att NATO upplevs som enigt och trovärdigt i dessa dagar.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt