Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Polen har tröttnat på att ta emot ukrainska flyktingar

Polska bönder demonstrerar vid den tyska gränsen mot EU-beslutet att tillåta import av billigt ukrainskt spannmål. Bilden togs i april. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Bara varannan polack vill att landet ska välkomna ukrainska flyktingar. Det är den lägsta nivån sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig 2022.

Av Göran Fröjdh | 11 oktober 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Det är Polens nationella statistikmyndighet, CBOS, som undersökt allmänhetens inställning till ukrainska flyktingar. Deltagarna i studien fick frågor om deras inställning till att ta emot flyende och om ukrainska män i värnpliktsålder borde skickas tillbaka. Det skriver Euractiv.1

Mätningen visar att antalet polacker som tycker att landet borde ta emot krigsflyktingar sjunkit till 53 procent, det lägsta stödet sedan den ryska invasionen inleddes i februari 2022. Då svarade 94 procent av de tillfrågade att de ville ta emot flyktingar. Under resten av 2022 låg stödet för flyktingmottagning stabilt på 80 procent eller mer.

Statistikmyndigheten tror att den snabba minskningen av stödet som började falla 2023 kan kopplas till den så kallade spannmålskrisen.

I maj 2022 öppnades EU:s så kallade solidaritetskorridorer, ett initiativ som syftade till att underlätta exporten av jordbruksprodukter från Ukraina. Programmet ledde dock till att den polska marknaden översvämmades av ukrainskt spannmål. Priserna rasade och polska bönder blockerade gränsen i protest när det inhemska jordbruket drabbades.

Andelen som öppet motsätter sig ukrainskt flyktingmottagande ligger nu på 40 procent, jämfört med 3 procent i mars 2022. Mest negativa är de polska högerväljarna.

Polackerna är också för att män i vapenför ålder skickas tillbaka till Ukraina. Hela två tredjedelar av de tillfrågade tycker det är en bra idé (67 procent) medan bara 22 procent var emot.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.euractiv.com/section/politics/news/polish-support-for-receiving-ukrainian-refugees-reaches-new-low/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.