Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Detta arbetar jag för i samernas sanningskommission

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ola Wong utmålar mig som en kultursvensk som ska ”få politiker att gynna det samiska särintresset”. Men ledamöterna i sanningskommissionen följer regeringens uppdrag att kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna. Det skriver Marie B Hagsgård, människorättsjurist och ledamot av Sanningskommissionen för det samiska folket, i en replik.

Av Marie B Hagsgård | 3 oktober 2024
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Ola Wong hänvisar i krönikan Kulturvärlden måste sluta gulla med samerna till ett panelsamtal om arbetet i Sanningskommissionen för det samiska folket. Man kan av det han skriver få intrycket att jag är en bland andra kultursvenskar som ska ”få politiker att gynna det samiska särintresset”. Han refererar också till Girjasdomen i Högsta domstolen och pekar på det orimliga i att staten överlåter sin rätt till jakt och fiske till samebyarna.

Här behövs några klarlägganden.

Regeringens uppdrag till Sanningskommissionen för det samiska folket är att kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket. I detta uppdrag ingår att samla in samers erfarenheter av den politiken. Sanningskommissionen ska också enligt regeringens direktiv sprida kunskap om och öka den allmänna förståelsen för konsekvenserna av statens politik och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till upprättelse, försoning och ett livskraftig samiskt samhälle (Dir. 2021:103). Det är detta jag som ledamot i Sanningskommissionen arbetar för.

Girjasdomen – samebyn hade ensamrätt redan på 1700-talet

Girjasdomen innebar en juridisk prövning av vilken rätt Girjas sameby har till småviltjakt och fiske på statlig fjällmark inom samebyn. Högsta domstolen kom fram till att det finns bevis för att samebyn ända sedan mitten av 1700-talen har haft en ensamrätt till jakt och fiske och att den rätten också innebär rätt för samebyn att bestämma över jakten och fisket på den statliga fjällmarken. Den rätten gäller fortfarande.

Det är det som är innebörden av de mänskliga rättigheter som samer har som urfolk.

Hur ser då den statliga politiken som har förts ut när det gäller samers rätt till renskötsel, jakt och fiske? I den första renbeteslagen år 1886 angav staten att fjällmarken var ”de för lapparne afsatta land”. Där gällde att samernas renskötsel, jakt och fiske hade företräde men att andra kunde få jaga och fiske om det inte skadade eller skapade olägenheter för samerna. Därefter har samernas rätt till den statliga fjällmarken gradvis urholkats genom olika politiska beslut. Det kulminerade år 1993 då regeringen genom en ändring i rennäringsförordningen beslutade att småviltjakt och fiske ska upplåtas av länsstyrelserna på fjällmarken. Konsekvenserna av det politiska beslutet blev en stor ökning av småviltjakten och fisket som enligt renskötare ledde till mycket stressade renar på fjället under den viktiga period på året då de behöver betesro för att äta upp sig för att kunna överleva vintern. Girjas sameby stämde därför staten för att kunna styra småviltjakten och fisket på ett sätt som ger renarna skydd.

Min förhoppning är att vårt arbete kan leda till att konsekvenserna av statens politik blir klarlagda. Med det som grund kan alla vi som lever i Sverige föra en bred debatt om vilka politiska åtgärder som bör vidtas. Den debatten måste som jag ser det utgå från alla människors lika värde och lika rätt till sin kultur. Det är det som är innebörden av de mänskliga rättigheter som samer har som urfolk.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.