Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Japan sätter in drönare för att stoppa självmord på Fuji

Människor beundrar berget Fuji vid solnedgången under de olympiska sommarspelen 2020, torsdagen den 5 augusti 2021, i Enoshima, Japan. Foto: Gregorio Borgia/AP

De japanska myndigheterna sätter in ”självmordsdrönare” för att försöka stoppa människor att ta livet av sig genom att kasta sig från de branta sluttningarna på berget Fuji.

Av Göran Fröjdh | 1 oktober 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Drönarpatrullerna har satts in för att bevaka ett vidsträckt skogsområde längs sluttningarna på det berömda Fujiberget i Japan, som blivit ökänt för det stora antalet människor som begår självmord på platsen, som också är känt som ”trädhavet”.

Lokalregeringen i regionen Yamanashi har beslutat att sätta in obemannade drönare för att bevaka den 14 kvadratkilometer stora skogen, skriver The Telegraph.1

Drönarna är utrustade med kameror och infraröda sensorer för att kunna upptäcka människor som gömmer sig under lövverket. Insamlad data delas med personal på marken, som därefter kan skicka iväg mindre handhållna enheter som kan användas för att vägleda sökteamen och kommunicera direkt med människor som påträffas.

Det första registrerade självmordet i Aokigahara var på 1920-talet, när sonen till ett rikt par ville gifta sig med en servitris. Mannens föräldrar motsatte sig giftermålet, så paret reste tillsammans till skogen för att dö. Fallet fick stor uppmärksamhet i medierna och under de följande decennierna kom flera rapporter om liknande självmordspakter.

Under den ekonomiska krisen i Japan 1990-talet ökade antalet självmord, samtidigt med utgivningen av en bok som beskrev berget som ett fridfull plats att dö på.

Många av de döda var affärsmän som förlorade allt i finanskraschen. Att misslyckas i affärer anses vara mycket skamligt i Japan.

Enligt Yamanashis regering påträffades 182 kroppar i skogen 2019 respektive 2020. Antalet ökade till 192 år 2021 och 199 året därefter för att stiga till 215 självmordsfall 2023, enligt tidningen Mainichi.

– Vi vill förändra bilden av Aokigahara som en berömd självmordsplats, säger Keiko Chiken, talesperson för de lokala myndigheterna, till tidningen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/09/30/drones-japan-suicide-aokigahara-forest-yamanashi/
Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.