Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Dödad Hamasledare i Libanon var FN-anställd rektor

Rök stiger efter ett israeliskt flygangrepp i södra Libanon sett från norra Israel, måndagen den 30 september 2024. Foto: Leo Correa/AP

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, bekräftar att Hamasledaren som dödades i ett israeliskt flyganfall på måndagen var anställd av organisationen. Fateh Al Sharif jobbade som rektor och var ordförande i Unrwas lärarförbund.

Av Göran Fröjdh | 1 oktober 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

FN-organet meddelade i ett uttalande att Fateh Al Sharif hade utretts för politisk verksamhet, något som är förbjudet enligt Unrwas regler. Han hade dock befunnit sig på ”administrativ ledighet” sedan i mars, hävdade Unrwa.

På måndagen tillkännagav Israels försvarsmakt IDF att Sharif ”eliminerats” vid en flygattack i den libanesiska hamnstaden Tyr. IDF anklagade Hamasledaren för att ha samordnat terroraktiviteter tillsammans med medlemmar av Hizbollah, rapporterar Sky News.1

Enligt Hamas dödades även Sharifs fru och två barn i attacken mot deras hus i ett palestinskt flyktingläger i Tyr tidigt på måndagmorgonen.

Terrorgrupperna Hizbollah i Libanon och Hamas, baserat i Gaza, stöds båda av Iran.

Uppgiften om att Hamasledaren även var FN-anställd bekräftades av hjälporganet: ”Fateh Al Sharif var Unrwaanställd men blev satt på administrativ ledighet utan lön i mars och genomgick en utredning efter anklagelser om hans politiska aktiviteter som kommit till Unrwas kännedom.”

Bekräftelsen tas av Israel som ett ytterligare bevis på de täta kopplingarna mellan FN-organet och Hamas. Efter Israels anklagelser om att Unrwapersonal varit inblandad i 7 oktobermassakern, togs ett flertal anställda ur tjänst och FN:s kansli för interntillsyn inledde en utredning av anklagelserna.

Men uppgifterna om att Fateh Al Sharif både varit Hamasledare samt rektor och fackbas för Unrwa är långt ifrån nya. Enligt den fristående granskningsorganisationen UN Watch hade Unrwa under mer än ett decennium känt till att chefen för dess lärarförening i Libanon, med ansvar för 39 000 elever i 65 skolor var en del av Hamas och öppet förespråkade terrorism.

Enligt uppgift inledde Sharif och lärarfacket månadslånga protester och insamlingskampanjer för Gaza efter 7 oktobermassakern. En ”nationell öppen dag” hölls på alla Unrwas skolor och både elever och lärare tvingades klä sig i svart, bära palestinasjal och hissa den palestinska flaggan för att ”sätta ljuset på vårt folks rätt att göra motstånd mot ockupanten”.

Protesterna var ett klart brott mot Unrwas regler om neutralitet och lamslog skolsystemet i Libanon. Men trots varningar från FN-organet fortsatte protesterna och i början av mars beslutade Unrwas generaldirektör Philippe Lazzarini att stänga av Sharif under tre månader.

Lärarförbundet tog avstängningen som en ”krigsförklaring” och ilskan vändes mot Unrwas Libanonchef Dorothy Klaus som blev måltavla för omfattande protester och hot under månader. Klaus anklagades för att samarbeta med ”sionistiska krafter”. Protesterna ledde också till att Unrwas kontor i Libanon stängdes.

Enligt UN Watch fick protestera Lazzarini att backa. Vid ett möte i Beirut den 27 maj återinsattes Sharif i utbyte mot att protesterna mot Unrwa upphörde, enligt granskningen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://news.sky.com/story/hamas-leader-in-lebanon-killed-by-israel-was-un-employee-unwra-confirms-13225258

2. https://unwatch.org/contempt-for-colonna-unrwa-leaders-continue-to-promote-terrorism-presented-to-parliament-of-the-netherlands-the-hague-20-june-2024/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.