Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Koleradödsfallen rusar – trots enkel behandling

En flicka bär en tom vattenflaska över en översvämmad gata, orsakat av att en vattenreservoar svämmade över under ett kolerautbrott, i Hamanskraal, Pretoria, Sydafrika, fredagen den 26 maj 2023. Foto: Themba Hadebe/AP

Kolerautbrotten skördar allt fler offer. Antalet döda i diarrésjukdomen sköt i höjden i fjol och ökningen av antalet avlidna var betydligt fler jämfört med hur många som smittades av sjukdomen, visar en analys av Världshälsoorganisationen.

Av Göran Fröjdh | 16 september 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Kolera är relativt enkel att förebygga och behandlingen kostar bara några ören. Trots detta har enorma utbrott belastat även välutrustade sjukvårdsinrättningar till bristningsgränsen i länder som inte stött på sjukdomen på åratal, skriver The New York Times.1

Antalet bekräftade koleradödsfall ökade med 71 procent förra året jämfört med 2022. Samtidigt steg antalet inrapporterade fall med 13 procent. En stor del av ökningen kan hänföras till konflikter och klimatförändringar, skriver Världshälsoorganisationen (WHO) i sin rapport.

– Det är oacceptabelt att dödstalen stiger så mycket snabbare än antalet smittade, säger Philippe Barboza, som leder WHO:s kolerateam.

– Det vittnar om världens bristande intresse av en sjukdom som plågat människor i tusentals år, vilken drabbar de fattigaste som inte kan hitta rent dricksvatten, sa han.

Mer än 4 000 personer dog enligt officiella siffror i kolera under 2023, men det verkliga antalet är förmodligen mycket högre, säger Barboza. WHO:s arbete med att beräkna det faktiska antalet döda, baserat på insamlad testdata, tyder på att det totala antalet koleradödsfall kan ha varit fler än 100 000 i fjol.

Kolera kan döda en människa genom uttorkning på bara en dag, eftersom kroppen försöker göra sig av med den smittsamma bakterien genom kraftiga kräkningar och diarréer.

– Hur kan vi acceptera år 2024 att människor dör för att de saknar tillgång till vanlig enkel vätskeersättning som bara kostar några kronor? De här patienterna kräver inte intensivvård, det enda som krävs är vätsketillskott och antibiotika, säger Barboza.

45 länder rapporterade in kolerafall 2023, vilket är en markant ökning från 35 länder 2021. Värst drabbat är Afrika som såg en 125-procentig ökning av antalet fall 2023 jämfört med föregående år.

Två av de hårdast drabbade länderna är Zambia och Malawi. I Zambias huvudstad Lusaka tvingades regeringen inrätta ett behandlingscenter för kolerasmittade på en idrottsstadion.

I Sudan, där mer än nio miljoner fördrivits i ett brutalt inbördeskrig, bor flyktingar packade i läger med bristfällig sanitetsutrustning. Trots detta lyckade hälsovårdspersonal att få ett kolerautbrott under kontroll under 2023, säger doktorn Bashir Hamid, hälsochef för Rädda Barnen i Sudan.

Nu är dessvärre sjukdomen tillbaka, med fler än 5 600 fall inrapporterade sedan mitten av augusti.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.nytimes.com/2024/09/11/health/cholera-deaths-cases.html?unlocked_article_code=1.KU4.bOj6.9RZ9lzEESVsS&smid=url-share

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.